Az egyetlen romániai filmes havilap, a magyar nyelvű Filmtett idén ünnepelte ötödik születésnapját, ám az örömbe üröm is vegyült: az átmeneti pénzzavarok miatt a szerkesztőség úgy döntött, hogy az év hátralévő részében nem jelenik meg a lap. Az októberi szám még a boltokba került ugyan, de a novemberi és az összevont, december-januári megjelentetését nem teszi lehetővé a periodika anyagi helyzete. „Nem a nyomda, hanem a szerzők felé van nagyobb tartozásunk, illetve a fizetések terén is van egy nem túl nagy, de értékelhető lemaradás" – mondta Zágoni Balázs, a Filmtett főszerkesztője a Transindex-nek.

      A korszerű filmkultúra Erdélyben
 

A kényszerű leállást a szerkesztőség a lap dizájnjának a frissítésére használja fel: külcsíny terén módosul a lap mérete és borítója, és a belbecs is előnyére változik. Visszatér például a lap történetének legnépszerűbb rovata, a Filmiskola is.

A Filmtett kiadásáért eddig a Moebius Egyesület felelt: ám márciusban a tagok úgy döntöttek, hogy a lapkiadásért külön részleg, a Filmtett Egyesület, élén Zágoni Balázzsal fog felelni, de a Filmtettfeszt és a Duna Műhellyel közös alkotótábor is az ő profiljukba fog tartozni. A Moebius Egyesület pedig megmarad a filmforgalmazás és a moziüzemeltetés területén: az ős segítségükkel eddig összesen öt magyar alkotás jutott el a román mozikba: Dyga Zsombor: Tesó, Fliegauf Benedek: Rengeteg, Enyedi Ildikó: Simon Mágus, Pálfi György: Hukkle, és Fazekas Csaba: Boldog születésnapot című filmje.


A lap költségeit eddig is magyarországi pályázatok fedezték, romániai források közül egyedül a Communitas Alapítvány járult hozzá a kiadáshoz. Így a romániai forrásmegvonások kevésbé, a magyarországi maradványképzés azonban annál inkább érzékenyen érintette a Filmtett anyagi stabilitását.

Filmtett azonban addig is aktívan jelen van filmügyekben: decemberi starttal már másodszor rendezik meg a romániai országos középiskolai filmművészeti vetélkedőt. A három fordulóból kettő ezúttal kizárólag csak az interneten zajlik majd: az utolsó fordulót pedig a jövő évi Filmtett fesztiválra időzítik majd.

A Filmtett azért is kiemelkedő fontosságú folyóirat, mert az egyetlen, havi rendszerességgel megjelenő filmes újság Romániában, és a budapesti Filmvilág mellett a második magyar nyelvű filmkulturális havilap a Kárpát-medencében. Köztes helyzetéből adódóan egyaránt tud foglalkozni erdélyi filmes eseményekkel (erdélyi rendezők, operatőrök munkái, erdélyi filmforgatások, fiatal alkotók), román alkotóművészek bemutatásával (rendezők, színészek, operatőrök), valamint a magyarországi filmélet jeles képviselőivel (rendezők, fiatal alkotók).

Az idén 120 éves éves Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület,az erdélyi magyar kultúra egyik legfőbb pillére minden évben odaítéli a Spectator díjat egy kiemelkedő sajtóorgánumnak: az idei díjazott a Filmtett szerkesztősége, az indoklás szerint a korszerű filmkultúra erdélyi megteremtése érdekében végzett munkájáért járt a folyóiratnak az elismerés.

A Filmtettel tehát 2006 februárjában találkozhatunk újra: a következő szám témája a Film és a humor lesz. A lap eddigi számai elérhetőek a www.filmtett.ro címen.