Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb film- és sorozatkínálatából ajánlunk olyan darabokat, amiket kihagyhatatlannak tartunk. Alább a Netflix, az Apple TV+, az HBO Max, a Cinego és a Filmio kínálatából szemezgetünk.

Védelem alatt

Hol és mikor? Cinego és november 3.Schwechtje Mihály dokumentumfilmje az emberkereskedelem áldozataul esett nőket segítő Toszeczky Renáta szociális munkást és néhány pártfogoltját követi, akik Renáta segítségével igyekeznek elképzelhetetlen traumáik ellenére szuverén felnőttekké válni, hogy épségben felnevelhessék gyermekeiket. Renáta barátnő, anya, intéző, minta a bántalmazott nőknek, akikért mindent megtesz, ez azonban nehézségeket is jelent mindannyiuk számára. A Védelem alatt a ragaszkodás, a kiszolgáltatottság és a leválás fájdalmának megrendítő dokumentuma, ugyanakkor Renáta derűje, elevensége, éles nyelve miatt humoros, kijózanító, cselekvésre buzdító mű is.

Blockbuster 1.évad

Hol és mikor? Netflix és november 3.


Egykor hatalmas divatja volt Amerikában, az utóbbi években viszont már csak viccek tárgya a Blockbuster videótékalánc, aminek koporsójába az utolsó szöget a streamingszolgáltatók verték be. A hálózat viselő sorozat helyszíne az utolsó, valamilyen megmagyarázhatatlan okból még mindig üzemelő kölcsönző, ahol a balszerencsés menedzser (Randall Park) és hasonszőrű kollégái kerülnek vicces helyzetekbe. Az előzetesben repkednek a filmes kikacsintások és a munkahelyi poénok, így nagyjából a Shop-Stop és az Office szerelemgyereke lehet a Netflix új vígjátéksorozata, ami egy remek kombinációnak tűnik.

A kiút (Causeway)

Hol és mikor? Apple TV+ és november 4.

Afganisztánból hazatért, PTSD-ben szenvedő hadmérnök keresi a helyét a civil életben. Jennifer Lawrence alakítása egyszerre tűnik visszafogottnak és megrendítőnek, a torontói premier után dicséretekkel halmozták el, így esélye nyílt arra, hogy ötödszörre is Oscarra jelöljék. A Causewayt az eddig színházi rendezőként dolgozó Lila Neugebauer jegyzi, a film egy új szakasz kezdetét jelöli Lawrence karrierjében, többet nem akar franchise-okban, látványfilmekben szerepet vállalni, inkább szerzői rendezők művészileg kifinomultabb munkáihoz szegődik el.

Belleville randevú

Hol és mikor? HBO Max és november 7.

Sylvain Chomet a francia indie animáció egyik legkiválóbb alkotója, egyik legjobb filmje éppen idén 18 éves. A Belleville randevú egy értelmes emberi beszédet nélkülöző, ámde musical betétekkel teli bűnügyi film, melyben kerékpárosokat ejt foglyul egy ismeretlen banda. Az árva főhős, Champion is egy ilyen bringás, akit gyerekkora óta nagymamája nevel. Mikor a fiú a Tour de France-on versenyez, két fekete ruhás férfi elrabolja. A nagymama a keresésére indul mélabús kutyájával, útközben pedig belebotlanak a 30-as években sztárokként ünnepelt belleville-i zenészhölgyek triójába, akik békákat esznek és a vízparton élnek. A három fura nő a nagymama segítségére siet és együtt erednek a francia maffia nyomába.

A korona (The Crown) 5. évad

Hol és mikor? Netflix és november 9.

Ahogy Erzsébet királynő és Fülöp herceg a hetvenes éveik fele közelednek, Olivia Colman és Tobias Menzies színészeket Imelda Staunton és Jonathan Pryce váltják, de más változások is várnak a brit királyi udvarra és környezetére A korona ötödik évadjában. A hercegi pár sem lett fiatalabb, a népszerűsége mélypontján tengődő Károlyt Dominic West, a mentális betegségből és magányból kiutat kevés sikerrel kereső Dianat Elizabeth Debicki alakítja. A kilencvenes évek Angliájában azonban nemcsak a monarchia, hanem a parlamentarizmus is válságba kerül: Thatcher lemondani kényszerül, őt pedig John Major követi, aki a kezdeti sikerek után történelmi kudarcba vezeti a konzervatívokat. Mit tud kezdeni a Netflix az Öbölháborúval, Diana halálával, II. Erzsébet és egy fiatal munkáspárti miniszterelnök barátságával, és hogy alakul a titkárok, komornyikok, társalkodónők magánélete a turbulencia közepette?

Disznó (Pig)

Hol és mikor? Cinego és november 10.

Rob, az egykori sztárséf remeteként él az erdőben, ahol a napjait szarvasgombászással tölti, és zsákmányát egy fiatal étteremtulajdonosnak passzolja el. Azonban amikor a gombákat kiszimatoló malacát ismeretlen tettesek elrabolják, a férfi kénytelen visszatérni a városba, amit már egyszer maga mögött hagyott, hogy megmentse egyetlen társát. Innen akár egy b-minőségű akciófilmes bosszúhadjárat is következhetne, ehelyett viszont egy csendes karakterdráma bontakozik ki, amely végre ismét rendesen megmozgatja Nicholas Cage régóta kiaknázatlan színészi képességeit.

Az Angol (The English)

Hol és mikor? HBO Max és november 10.

Van olyan zsáner, ami nem áll jól Emily Bluntnak? Többek között Thrillerben (Sicario), Sci-fiben (A holnap határa) és horrorban (Hang nélkül) is bizonyította erőt és érzékenységet ötvöző kivételes színészi tehetségét, most angol arisztokrata nőként keresi a fia gyilkosát a vadnyugaton. A western előzetese vért, erőszakot és romantikát is ígér, egy leszerelt indián felderítőhöz (Chaske Spencer) csatlakozik Blunt eltökélt, ámde naiv és a helyi viszonyokat nem ismerő karaktere. Az elmúlt évek legjobb westernje szintén egy mini-sorozat volt, a Godless, az eddig befutott kritikák alapján komoly esély van arra, hogy a The English is hasonlóan magas minőségben dolgozza fel a vadnyugat mítoszát, az amerikai történelemnek eme szégyenletes foltját egy valószínűtlen szerelmi történeten keresztül.

Istenmezején 1972-73-ban + Egyszerű történet

Hol és mikor? Filmio és november 10.1972-ben, egy nógrád megyei zsákfaluban a nőket 14 éves korukban kiházasítják és hamar érkezik a gyerek is. Elek Judit cannes-i FIPRESCI-díjas dokumentumfilmjében két fiatal lányt követ, Marikát és Ilonkát, akik gyerekfejjel életreszóló döntés előtt állnak: vagy tanulnak és dolgoznak, vagy csatlakoznak a falu többi lányához és idejekorán családot alapítanak. A rendező éveken át követi a hősei életét, sorsukon keresztül a 70-es Magyarországának vidéki látleletét, lehetőségeit is megismerjük. 1976-ban, az Egyszerű történet című dokumentumfilmjében további négy éven át követi Marika és Ilonka életét, a film november 10-től szintén elérhető lesz a Filmio programjában.

A Jankovicsok

Hol és mikor? Filmio és november 10.

Jankovics Marcell különleges tehetségű animációs filmrendező volt, édesapját 1950-ben koholt vádakkal letartóztatták, majd a forradalom alatt kiszabadították, a legidősebb dr. Jankovics Marcell pedig a 20. századi hegymászás egyik kiemelkedő egyénisége volt. A Jankovicsok három generációját, és rajtuk keresztül a 20. század történelmének legfontosabb állomásait mutatja be Szabó Szonja dokumentumfilmje, amely játékfilmes elemekkel és különleges, 3D mapping technológiával színezi ki a család történetét. A generációs történelmi utazás után pedig érdemes még a mozikban elcsípni Jankovics Marcell utolsó animációs alkotását, a Toldit.

Apám sárkánya

Hol és mikor? Netflix és november 11.

A Cartoon Saloon filmjeit mindig izgatottan várjuk, mert amikor már azt hinnénk nem tudják megugrani az előző minőségét, mindig meglepnek minket. Legújabb filmjüket Nora Twomey (A kenyérkereső) rendezte, aki az amerikai gyerekkönyvíró, Ruth Stiles Gannett 1948-ban megjelent történetét dolgozta fel animációs formában. Az Apám sárkánya főhőse Elmer (Jacob Tremblay), aki mindenkihez kedves, ezt pedig egy beszélő macska viszonozza is: elküldi a fiút egy vad szigetre, ahol egy szeleburdi sárkány, Borisz (Gaten Matarazzo) rejtőzik. Ketten olyan helyekre jutnak el, ahol gyerek még nem járt; veszélyes, vad és különleges helyekre, miközben együtt mentik meg a szigetet attól, hogy elnyelje az óceán.