Havi kétszer jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Symphony No. 42. + Nyuszi és Őz

Mikor és hol? Augusztus 17. + 24. és Filmio


Az elmúlt bő tíz évben a magyar animációs szakma kivirágzásának lehettünk szemtanúi, legfiatalabb generációja sorra járja alkotásaival az A-kategóriás fesztiválokat. Augusztus során két emblematikus rövidfilm is felkerül a Filmióra: Bucsi Réka Symphony no. 42-je, amely 2015-ben bekerült az Oscar-díj tízes shortlistjére, humoros képfüzér, ismétlésekre, variációkra épül, és képi és akusztikai elemekkel köti össze az egyes részeket. Vácz Péter diplomafilmje pedig egy válságba jutott barátság történetét meséli el, miközben úttörő módon vonja be a különböző animációk dimenzióját a dramaturgiába.

 

A nemzet aranyai

Mikor és hol? Augusztus 24. és Filmio

1997 és 2012 között a magyar férfi vízilabda válogatott Kemény Dénes irányításával összesen huszonhárom érmet, köztük három egymást követő olimpiai aranyat nyert. Ennek a példátlan sporttörténeti sikersorozatnak állít emléket A nemzet aranyai. szinte az összes régi játékos és stábtag felszólal a hírességnek számító Kásás Tamástól, Kiss Gergőtől és Madaras Norberttől kezdve a laikusok számára valószínűleg ismeretlen Gergely Istvánig, Székely Bulcsúig és Steinmetz Ádámig. Bár nem mentes a hatásvadász megoldásoktól, Zákonyi S. Tamás filmje elég vicces és megható ahhoz, hogy méltó legyen a témájául szolgáló aranycsapathoz.

 

Jóreménység-sziget

Augusztus 24. és Filmio

A tavalyi év magyar meglepetéssikere volt a mozikban a Jóreménység-sziget című dokumentum-játékfilm hibrid, amelyben rendezője saját Tiszta-tavi elvonulását filmesítette meg. A főhős a tél végén, a vírushelyzet bedurvulása miatt úgy dönt, önkéntes karanténba vonul egy kicsi, lakatlan szigetre. Ljasuk Dimitry környezetvédelmi aktivista és természetfilmes egyszemélyes filmjét mikróbüdzséből forgatta a COVID alatt. A valós események által ihletett alkotás középpontjában az elengedés, a magány, egy apa-fiú kapcsolat, és a csodálatos, Tisza-tavi környezet áll.
 

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes

Mikor és hol? Augusztus 31. és Cinego

A tavalyi év legszemélyesebb magyar dokumentumfilmje a 102 évesen is köztünk lévő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok magyar tornászról szól. Az Aki legyőzte az időt nem csupán a kiváló sportolót és rendkívüli nőt mutatja be, de életének történetén keresztül, szubjektív kommentárokkal, értékes beszélgetésekkel és rengeteg archív anyaggal végigvezet a 1920-as évek utáni magyar történelem legfontosabb állomásain is. A filmet párban érdemes nézni Muhi András Pires Egy mindenkiért című, a Netflixen fellelhető, rendkívül akciódús dokumentumfilmjével, amit Szilágyi Áron kardvívóról forgatott.

 

One Piece 1. évad

Augusztus 31. és Netflix


A One Piece minden idők egyik legnépszerűbb animéje, a Netflix nem kis fába vágta a fejszéjét azzal, hogy élőszereplős sorozatot forgatott belőle. A színes, rajzfilmszerű világot felvillantó előzetes alapján az alkotók nem csak a történetben, hanem látványban és a színészválasztásokkal is megpróbáltak a lehető leghűbbek maradni a legendás kincsket kereső, ruganyos végtagokkal rendelkező Luffy és legénysége tengeri kalandjaihoz. Emellett a korábbi, a rajongók által enyhén szólva is rühelt adaptációkhoz (Death Note-film, Cowboy Bebop-sorozat) képest nagyobb bizalomra akad okot, hogy kalózos sorozat munkálatait szorosan figyelemmel kísérte az eredeti manga alkotója, akinek kérésére még újra is forgattak bizonyos jeleneteket.

 

Egy szoknya, egy nadrág 

Mikor és hol? Augusztus 31. és Filmio

Hamza D. Ákos 2005-ben remake-et is megért bohózata a korabeli magyar film sztárjai, Latabár Kálmán, Csikós Rózsi, Csortos Gyula és Turay Ida főszereplésével készült. Fejtetőre állított helyzetek és szórakoztató bonyodalmak sorozatát láthatjuk – a korabeli kritika a magyar burleszk születését üdvözölte filmben. Latabár kettős szerepben remekel: egy ünnepelt színészt, Sóvári Pétert alakítja, akinek szerelmi riválisa az elszegényedés ellen küzdve egy dúsgazdag spanyol özvegynek is udvarol. Hogy a csaló udvarlót megtréfálja, a féltékeny Sóvári Dulcinea Huareznek adja ki magát, és a korszak legemlékezetesebb abszurd jeleneteiben női ruhába bújva komédiázik.