Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Ida regénye

Hol és mikor? Filmio, február 1.

Két filmes debütálás, a főszerepeket alakító Mentes Júlia és Rohonyi Barnabás miatt érdemes nézni a Gárdonyi Géza népszerű művéből készült adaptációt, mely egyszerre idézi meg a magyar televízió fénykorának olyan alkotóit, mint Zsurzs Éva (Abigél) és teszi a Goda Krisztina-Divinyi Réka (Csak szex, és más semmi, BÚÉK) alkotópáros munkásságával kompatibilissé az eredeti művet, és alakítja azt egy szemérmes, mégis kedélyes, sőt, kedves történetté. A zárdában nevelkedett Ida a felnőttkorhoz érve hazatér édesapjához, aki számára a lány nyilvánvalóan csak kolonc, ezért hamar férjet keres neki. De létezhet-e szerelem egy elrendezett házasságban? Az Ida regénye lélektanilag ugyan javarészt tét nélkül marad, mégis magával ragadó a fordulatos szerelmi cívódás, a sok taktikázás, a könnyed konfliktusok és a méltóan korhű hangulat, mely nem csupán a látványt, de a kiváló színészi játékot és az elbeszélői stílust is áthatja.

Macskássy Gyula születésnap - négy film ingyen

Hol és mikor? Filmio és február 1.


A magyar animáció atyjaként is emlegetett Macskássy Gyula születésének 114. évfordulóját ünnepelhetjük február 4-én. Ennek örömére a Filmio négy kisfilmjét tette ingyenesen elérhetővé az oldalán. A korát megelőző rendezőnek, aki 1930-bam már reklámstúdiót alapított Halász Jánossal (később John Halas) számtalan felejthetetlen animációt köszönhetünk. Az 1,2,3… (1962) című ismeretterjesztő animációt az UNESCO felkérésére készítette, és azt mutatja be, hogy a matematika uniformizált nyelve földrészeket, korokat és nemzeteket köt össze. A Romantikus történet (1964) szintén korokon átívelő történet: egy félszeg férfi történetét és annak univárzális voltát mutatja be csupán néhány percben. Az Ez nálunk lehetetlen (1965) című animáció szatíra egy állami építőipari beruházás korrupt lefolytatásáról, amely azt az - úgy tűnik - korokon és rendszereken átívelő munkástípust parodizálja ki, aki a közösség helyett kizárólag csak a saját hasznát tartja szem előtt. A Tíz deka halhatatlanság (1966) pedig arról az isteni ihlet Pegazusáról mesél, aki a 20. században születik meg. Macskássy olyan ismertebb alkotásai, mint A ceruza és a radír, Az erdei sportverseny, vagy A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy A telhetetlen méhecske már régebb óta, szintén megtekinthetők a platformon.

Orion és a sötétség

Hol és mikor? Netflix és február 2.

Az általános iskolás Orion első látásra nem rí ki a kortársai közül. Ám belülről irracionális fóbiák egész kavalkádja gyötri, egyaránt betegesen retteg a tengertől, a mobilok sugárzásától és a csatornában lakó bohócoktól. Leginkább a sötéttől retteg, főleg, hogy minden este kénytelen szembesülni vele. Egyszer azonban meglátogatja egy kedves lény, aki maga a megtestesül sötétség, és elviszi magával, hogy kalandos utazás során bizonyítsa be neki, nincs is mitől félnie. Charlie Kaufman forgatókönyvíró (A John Malkovich menet, Adaptáció) nem éppen gyerekbarát alkotásairól híres, ezért izgalmas meglepetés, hogy neve egy családi animációs film stáblistáján tűnik fel. Remélhetőleg legalább hasonlóan intelligens, izgalmas és vicces mesét kapunk tőle, mint kultikus fekete-komédiái és drámai esetében.

Elfogy a levegő

Hol és mikor? Filmio és február 2.


A magyar filmkritikusok fődíja mellett a legjobb női főszereplő díját érdemelte ki Moldvai Katalin elsőfilmje a magyar filmkritikusoktól, amely elsőként a Filmión érhető el online külön kölcsönzési díj ellenében. Az Elfogy a levegőt inspiráló valós történet ugyan Erdélyben esett meg egy román tanárnővel, de ez ne tévesszen meg senkit, egy ártalmatlan filmajánlás miatt fokozatosan kiközösített és ellehetetlenített tanárnő alakja könnyedén beilleszthető a magyarországi mindennapokba is. Moldovai hatásosan teremt egyre fullasztóbb hangulatot minimalista eszközökkel, Krasznahorkai Ágnes pedig lenyűgöző módon kelti életre az igazáért küzdő tanárnőt.

Budapesti tavasz

Hol és mikor? Filmio és február 8.


1944 karácsonya. Zoltán (Gábor Miklós) az elhagyott családi otthonba igyekszik, hogy meghúzza magát, ám a helyszínen másokat is talál, többek között Jutkát (Gordon Zsuzsa), a zsidó származású lányt, aki itt próbálja átvészelni a nyilasok uralmát. A két fiatal azonnal egymásba szeret, de a történelem megnehezíti a dolgukat. Máriássy Félix olasz neorealizmus jegyeit hordozó alkotása a felszabadulás tizedik évfordulójára készült, és bár a kultúrpolitikusok eredetileg egy nagyobb szabású eposzt terveztek, a zárt szavazáson a zsűri mégis Karinthy Ferenc írásának megfilmesítését szavazta meg. 1989 előtt ritkán foglalkozott a magyar film a holokauszttal, a történelem ezen korszakát emberi történeteken keresztül bemutató Budapesti tavasz az első film volt, amelyben megjelenik a téma, Illyés György operatőr képei pedig felejthetetlenné teszik.

A hentes, a kurva, és a félszemű

Hol és mikor? Filmio és február 8.

Egy vagyonos hentes (Hegedűs D. Géza) vidéki kiskirályként él az első világháborút követően. Régi üzlettársa, egy levitézlett, félszemű csendőrtiszt (Nagy Zsolt) egy nő társaságban állít be hozzá, és munkát kér tőle a mészárszéken. Az asszonyról (Gryllus Dorka)
kiderül, hogy prostituált volt a városban, így a hentes pénzért akarja megkapni. A pár ráál a piszkor alkura, de közben aljas tervet forralnak. Szász János alkotása komor, fekete-fehér bűndráma, amelynek főszereplői konrét történelmi keretek között testesítenek meg örök emberi gyarlóságokat: kapzsiság, bujaság, kegyetlenség keveredik össze a rideg vágóhídi világgal, ahol az emberi életet is a bélszín árfolyamán mérik.

Hogyan robbantsunk fel egy olajvezetéket?

Hol és mikor? HBO Max és február 9.

Ha nem is kapunk teljesen pontos receptet a címben megnevezett bűncselekmény elkövetéséhez, azzal kapcsolatban garantáltan nyugtalanító állításokat fogalmaz meg Daniel Goldhaber thrillerje, hogy vajon meddig mehetünk el, ha a Föld jövője a tét. Különös szerzet ez a film: formailag ugyan konzervatív, egy ismert műfaji panelt követ, a heist filmekét, az üzenete viszont kifejezetten radikális. Nincs semmi felesleges óvatoskodás, teljesen elkötelezett az alkotás a felvonultatott ökoterroristák mellett, szabotázs akciójukat pedig elképesztően izgalmas és feszült módon tálalja.

Hallo, Isten? Én vagyok az, Margaret!

Hol és mikor? HBO Max és február 9.

A nyári tábort élvező egyenfürdőruhás lányok erdei tóban csobbannak, olvad a pillecukor a szájakban és nyomot hagy a nyelven a kék színű jégnyalóka: 1970-et írunk, a 11 éves Margaret Simon pedig pillanatokon belül gyerekkora első valódi krízisével szembesül, amikor hazatérte után hóbortos családja közli vele, színes New Yorki-i életüket a New Jersey-i kertvárosra cserélik. A serdülőkor szívás, pláne, ha költöznöd kell, hátrahagyva kedvenc nagymamádat, és még az első menstruációdra is hiába vársz, pedig lélekben már rég felnőtt vagy. Judy Blume 1970-ben kiadott young adult regénye széles rajongótáborral bír, amit a tavaly elkészült adaptáció alapján nem is csodálunk – a Hallo, Isten... édes nosztalgiát ébreszt a melltartókkal, szárnyas betétekkel és az első csókolózás egyszerre fura és izgató élményével kikövezett hetvenes évekbeli kamaszkor iránt, amikor még nem nehezítették a terepet olyan bonyolult tényezők, mint a TikTok, a menstruációs kehely vagy épp egy évekig elhúzódó világjárvány.

Mission: Impossible - Leszámolás

Hol és mikor? SkyShowtime és február 9.

Hetedik részénél tart Tom Cruise világmegmentésben utazó kémfilmes sorozata, és még mindig nem fáradt el, még mindig őszinte lelkesedéssel lehet várni a legújabb epizódot, mert tudjuk, hogy az amerikai mozisztár mindig felül akarja múlni önmagát, és mesteri módon kidolgozott, a valósághoz minél közelebb álló akciójelenetekkel fog lenyűgözni. Ez a hetedik résszel sem fog másképp: a történet ugyan a szokásosnál is elnagyoltabbra sikerült, de Cruise karizmája még mindig elégségesnek bizonyult, illetve a római autósüldözés vagy a motoros halálugrás is olyasmi volt, amit elképedve bámultunk. Jöhet a befejező, nyolcadik rész.

A legjobb dolgokon bőgni kell

Hol és mikor? HBO Max és február 9.

Grosan Cristina első nagyjátékfilmje a harmincas nők generációs mozija keserédes elveszettséggel, finom öniróniával és csodásan eredeti karakterekkel, akiket Rainer-Micsinyei Nóra, Huzella Júlia, Hernádi Judit és Takács Katalin tesz egyszerre egyedivé és hétköznapivá. A harminc körüli hősök, Maja és Sára épp kapunyitási válságtól szenvednek, amikor életük talán legkülönösebb estéjén összetalálkoznak. Maja ugyanis holtan találja egy idős rokonát, és míg a hullaszállítókat várja, Sára száll be mellé, hogy segítsen elütni az időt. A két lány egymás szöges ellentéte, és a két végletnél ragadtak le: az egyikük képtelen rávenni magát a családalapításra, a másik pont kiégett tőle. Grosan filmje szórakoztató kirándulás a permanens kamaszkorba, ugyanakkor fájdalmasan felidézi az élményt, amikor hiába próbáltunk felnőtt módjára viselkedni, egyszerűen nem ment, az anyukánkat, aki cserébe szívesen csinált nekünk egy szendvicset, és persze az estét, amikor a saját gyerekünk felbukkanása annyira a frászt hozta ránk, hogy inkább elbújtunk a szekrénybe.

The New Look

Hol és mikor? Apple TV+ és február 14.


Mi történik, ha két olyan divatcézár, mint Coco Chanel és Christian Dior összecsap? A The New Look című tíz részes mini széria Dior felemelkedését követi nyomon, amely következtében Chanel koronája kicsit megbillen. Annyi filmet láttunk már divatcézárokról - legyinthetnénk, de az Apple Tv-re hamarosan érkező sorozat olyan sztárokat sorakoztat fel, hogy csak kapkodjuk a fejünket: Diort Ben Mendelsohn formája meg, az isteni Coco-t pedig az szintén isteni Juliette Binoche. Körülöttünk pedig olyan színészek hemzsegnek majd, mint John Malkovich, Emily Mortimer, vagy Glenn Close.