Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Istennel a vágy ellen (Pray Away)

Hol és mikor? Netflix és augusztus 3.

A 70-es évek Amerikájában a több ezer tagot számláló Exodus evangélikus csoport azt a káros üzenetet prédikálta, hogy a homoszexualitás a hit és imádság erejével ‘visszafordítható’. A csoport tagjainak jelentős része ma már nyíltan beszél a saját homoszexualitásáról, és elítéli ezt a ‘megtérítő terápiát’. Az utóbbi években több játékfilm (Kitörölt fiú, Cameron Post rossz nevelése) foglalkozott a ‘pray away the gay’ jelenségével, a Netflix dokumentumfilmjében azonban valódi szereplők, ráadásul a csoport volt vezetői is megszólalnak azok érdekében, akik még a ma is az aktívan működő vallási szektáktól várják a megoldást a ‘bűneikre’.

A hét pszichopata és a si-cu

Hol és mikor? Cinego és augusztus 5.

Martin McDonagh eddig nem hibázott: már Six Shooter című rövidfilmjével Oscar-t nyert, majd debütáló egész estéseként megcsinálta a zseniális Erőszakikat, legutóbb pedig a Három óriásplakát Ebbing határábanért nyert négy BAFTA-t, két színésze pedig egy-egy Oscart. A két film között megcsinálta A hét pszichopata és a si-cut, melyben Marty a címadó forgatókönyvet írja, de ihlethiányban szenved. Kutyarabló barátja segíteni akar neki, ám véletlen egy erőszakos pszichopata ebét lopják el, ami egy félreértésekkel teli lavinát indít el. A főszerepekben Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken és Woody Harrelson.

Val

Hol és mikor? Amazon Prime Video és augusztus 6.

Val Kilmer, a Mindörökké Batman, a Tombstone - A halott város, a Top Gun, a Durr, durr és csók és még több tucatnyi film sztárja 40 éve mozog a filmszakmában, és nagyjából a nulladik naptól kezdve végigkísérte a pályáját egy videokamerával. A 2010-es évek közepén torokrák következtében elvesztette a beszédhangját, de pozitív életszemlélete és alkotási vágya máig töretlen. Így született meg ez a zavarbaejtően személyes, megható önarckép, amiben helyet kaptak családi videók, forgatási felvételek és interjúrészletek is - a filmet hivatalosan operatőrként jegyzi.

Dan és a szerelem (Dan in Real Life)

Hol és mikor? HBO Go és augusztus 7.

Egy 2007-es kis gyöngyszem a Dan és a szerelem, melyben a csetlő-botló, de jószívű Dan (Steve Carell) egy sikeres gyereknevelési tanácsadó, épp csak a három félárva gyerekét nem tudja kordában tartani. Épp egy többnapos családi összejövetelen vannak a férfi szüleinél, ahol a helyi könyvesboltban megismerkedik egy nővel (Juliette Binoche), akivel rögtön vonzalom alakul ki köztük. És most jön a fordulat: a nőről kiderül, hogy Dan testvérének a barátnője. Mi mást tehetne a két szerelmes, mint ügyetlenül visszafogni az érzéseiket, amíg a szívük engedi.

Patthelyzet

Hol és mikor? Netflix és augusztus 8.Akár a járvány alatt is foroghatott volna az Intim fejlövés és a Most van most producerének első egész estés filmje, a Patthelyzet. Szűcs Dóra rendező fogott öt színészt, akikkel egy kamarakrimit csinált: összezárta őket egy bankban, amit épp kirabolni készül az egyikük, miközben a másik négynek is van valami terve. A fegyver pedig kézről kézre jár, cserélődnek a szerepek és záporoznak a csavarok. A főszerepekben vígjátéki alakításairól ismert Kálloy Molnár Pétert, és a Viszkis címszereplőjét alakító Szalay Bencét láthatjuk biztonsági őrként, mellettük pedig Kádár L. Gellért, Szabó Erika és Szabó Máté fokozza az izgalmakat.

Zöldár

Hol és mikor? Filmio és augusztus 12.A parasztcsaládból származó Marci (Tóth Benedek) az 50-es évek elején kerül fel Budapestre, a bölcsészkarra. Itt megismerkedik Borival (Dőry Virág), de kapcsolatuk zátonyra fut, amikor a fiú nem áll ki a lányért Ács Laci, a DISZ-titkár hadjáratával szemben. Marci szembesül a politika visszásságaival és az első generációs értelmiségiek problémáival. Hazalátogatva rádöbben, mennyire elszakadt a gyökereitől. Az 1965-ös Zöldár Gaál István második nagyjátékfilmje, amely a Sodrásbannal és a Keresztelővel együtt alkotja a rendező „fényes szellők nemzedékéről” szóló trilógiáját.

A cseresznye vadiúj íze (Brand New Cherry Flavor)

Hol és mikor? Netflix és augusztus 13.

A stílszerűen péntek 13-án érkező horror minisorozat Hollywood árnyoldalát fekete mágiával és zombikkal teszi még annál is borzongatóbbá, mint amilyen a valóságban lehet. Főszereplője egy fiatal rendezőnő (az Alita: A harc angyalából ismerős Rosa Salazar, ezúttal manga szemek nélkül), akinek minden vágya, hogy megcsinálhassa az első filmjét, csakhogy belesétál egy abuzív producer hálójába, aki kihasználja és eldobja. A lány bosszút esküszik, ezért felkeres egy tetoválóművészt, akiről az a hír járja, hogy fekete mágiában utazik, és megbízza, hogy tegye tönkre a férfi életét. A neonszínekben fürdőző, rémálomszerű előzetes alapján az átok beválik, de a természetfeletti segítségnek kemény lesz az ára.

Beckett

Hol és mikor? Netflix és augusztus 13.

Christopher Nolan Tenetjéből és a Rév Marcell által fényképezett Malcom és Marie-ből ismert John David Washingtonból szökevény válik. A Görögországban turistáskodó Beckett (Washington) és barátnője (Alicia Vikander) autóbalesetet szenved. A férfi egyedül ébred a korházban, válaszok helyett viszont egy politikai összeesküvésbe keveredik. A hatóságok és üldözői az életére törnek, egyetlen esélye a túlélésre, ha sikerül eljutnia az athéni amerikai nagykövetségre. Azt, hogy ebből nem csupán egy tucatthriller lesz, jelzi, hogy producerként a Szólíts a neveden és a Sóhajok rendezője, Luca Guadagnino neve fémjelzi.

A listát Pozsonyi Janka, Herczeg Zsófi és Horváth Bálint állította össze.
Címlapkép: A cseresznye vadiúj íze