Havi kétszer jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

A lengyel Hüakinthosz

Hol és mikor? Netflix és október 13.

1985 és 1987 között a lengyel rendőrség körülbelül 11 ezer meleg embert vett nyilvántartásba, sok esetben zsarolásra alkalmas információkat gyűjtve, besúgásra kényszerítve őket. A meleg közösséget diszkrimináló Hyacinth művelet adja Piotr Domalewkski thrillerének a hátterét, melyben egy lengyel rendőrtiszt beépülve a bujkálni kénytelen közösség tagjai közé egy sorozatgyilkost keres és saját identitását is megkérdőjelezi. Erős atmoszféra, fordulatos nyomozás és lebilincselő karakterrajz jellemzi a filmet, amit nyugodtan lehet a lengyel Portyánnak nevezni William Friedkin félreértett, megjelenésekor botrányt okozó, de amúgy kiváló alkotása nyomán. Bárcsak ott tartana a magyar filmgyártás, hogy ilyen üzembiztosan működő, hangulatos thrillerek születnének nálunk.

Velvet Underground

Hol és mikor? Apple TV+ és október 15.

A hatvanas években a New York-i művész szcénát felforgató, Andy Warhol által menedzselt Velvet Undeground sosem ért el akkor közönségsikert, mint a Beatles vagy a Rolling Stones, de hatásuk így is felbecsülhetetlen a popzenére. Debütáló albumuk, a Velvet Undergound & Nico rögtön egy utánozhatatlan remekmű lett, aki hallotta már, annak rögtön hihetővé válik az előzetesben elhangzó visszaemlékezés, miszerint a zenekar és a frontember Lou Reed valósággal hipnotizálta a közönségét. A témája mellett a rendező személye, Todd Haynes is izgalmassá teszi a dokut, ő jegyzi az I’m Not There-t, melyben hét különböző színész formálja meg Bob Dylant.

Utódlás 3. évad

Hol és mikor? HBO GO és október 18.

A Maffiózók és a Sírhant művek után egy újabb HBO-fészekben született családért rajong a fél világ. Hétfő este elindult az Utódlás 3. évada (közben visszanézhető az 1. és 2. évad is), folytatódik a hataloméhes, multimilliomos médiamogul Roy-család története. A tét továbbra is ugyanaz: ki veszi át a családfő helyét a dollármilliárdos vállalat élén? A testvérek bármikor hátba szúrják egymást egy kis elismerésért, és egyre színesebb módszerekkel igyekeznek kilökni a másikat a versenyből. Az Utódlásban mindenki sznob, mindenki gerinctelen, mindenki egy rohadék, ők egyben az utóbbi évek talán legjobban megírt sorozat karakterei. Hibátlan alakítások, vitriolos párbeszédek és tűpontos látlelet az amerikai média és (család)politika könyörtelen összefonódásáról. Nagyon vártuk a folytatást.

Almák 

Hol és mikor? HBO GO és október 18.

Rajongásunk a furcsa görög filmekért továbbra sem hanyatlik, ezért is várjuk mindig fokozott figyelemmel, amikor egy újabb bizarr történet érkezik a szigetországból. Az idei CineFest után szinte rögtön megérkezett az HBO GO műsorára az Almák, Christos Nikou filmje egy világjárványról, aminek egyik tünete a hirtelen emlékezetvesztés. Ennek lesz az áldozata Aris is, akinek egy rehabilitációs központban próbálják újratervezni az elveszett identitását, különböző hétköznapi rutinok irányított és dokumentált követésével. Az újrakezdés szürreális, orvosok által irányított folyamattá válik. Ez a szürreális történet az identitáskeresésről pontosan olyan furcsa görög filmnek ígérkezik, amire érdemes odafigyelni.

Az éjszaka fogai

Hol és mikor? Netflix és október 20.

Mi újat lehet hozni a vámpíros műfajba? Valószínűleg nem Az éjszaka fogai fogja nekünk ezt bemutatni, mindenesetre az előzetes alapján egy véresen szórakoztató őrületben lesz részünk. A Kszi, Simon és a Pókember-filmekből ismert Jorge Lendeborg Jr. most egy sofőrt alakít, akit felbérel két vonzó, egyetemista lány, hogy átbulizák az egész éjszakát. „Mit tennél, ha tudnád, hogy ez az utolsó estéd a földön?” – kérdezik a sráctól, aki az uncsi válaszok után megtapasztalja milyen 200 éves vámpírokkal ereszdelahajamozni. Aztán szemberekül a saját lelkiismeretével, a felhőtlen bulik halálos következményeit nem tudja sokáig tűrni. Kis kedvcsináló, hogy a vámpírcsajok közt feltűnik Megan Fox és Sydney Sweeney, az Eufória és A Fehér Lótusz csillaga is.

Parkoló

Hol és mikor? Filmio és október 21.

Miklauzic Bence méltatlanul mellőzött thrillerjében egy belvárosi parkolóhelyért alakul ki elkeseredett harc. A Légiós nevű, marcona férfi által őrzött foghíjtelken egy nagyképű üzletember szemeli ki kocsijának az egyetlen fedett parkolót, a parkolóőr viszont nem hajlandó megengedni neki, hogy beálljon rá. Légiós magyarázatot nem ad, az üzletember viszont nincs ahhoz hozzászokva, hogy valamit nem kaphat meg. Egyszerű, de izgalmas, westerneket idéző alaphelyzet, Lengyel Ferenc és Szervét Tibor pedig nagyon különböző, de egyaránt hihető módon hozzák a két elszánt alfahímet, öröm nézni a párbajukat.

Cowboy Bebop (1998)

Hol és mikor? Netflix és október 21.Óriási hír, hogy Vatanabe Sinicsiró kultikus animesorozata felkerül a Netflixre (sajnos az eredeti magyar szinkron nélkül, de magyar felirat lesz rajta). Az egy évadot (26 részt és egy nagyjátékfilmet) megélt rajzfilmsorozatot még éppen az élőszereplős remake előtt láthatjuk, ami jó kis alapozó a széria rajongóinak, és remek alkalom még nagyobb közönséghez eljutnia ennek a keleti kincsnek. A 2071-ben játszódó űrwestern négy, tökéletesen eltérő habitusú fejvadászról szól, akik a kalandjaik során szépen családdá érnek. A különc csapatot Spike Spiegel, a száműzött bérgyilkos, Jet Black ex-rendőrtiszt, Faye Valentine, az amnéziás szélhámos, és egy Edward nevű talpraesett hackerlány, és Ein, az intelligens corgi alkotja, akik közt rendkívül szórakoztató dinamika alakul ki, legyen szó humorról, akcióról vagy épp drámai eseményekről.

Csend és kiáltás

Hol és mikor? Filmio és október 21.

 

Az idén 100 éves Jancsó Miklós 1968-ban bemutatott filmjének főszereplője Törőcsik Mari, Latinovits Zoltán és Madaras József. Az 1919 után, egy alföldi tanyán játszódó lélektani drámában egy volt vöröskatonát rejtegetnek a csendőrparancsnok hallgatólagos beleegyezésével, ami miatt az egész környék félelemben él. Erre még rájön, hogy a rejtegető család férfi tagja is felügyelet alatt áll. A szintén a tanyán élő Teréz és Anna arzénnal mérgezik Károlyt, amiről tudomást szerez a vöröskatona és bejelentést tesz a dologról, ezzel megpecsételve sorsát. A Csend és kiáltás volt Kende János közös munkája Jancsó Miklóssal, ami után még többek közt olyan filmeket forgattak közösen, mint a Szerelmem, Elektra vagy a Még kér a nép.

Invasion

Hol és mikor? Apple TV+ és október 22.

A földönkívüliek látogatása kedvelt témája a filmeseknek: vannak üdítő kivételek, például az Érkezés, de általában ellenséges szándékkal érkeznek, erre a legnépszerűbb példa alighanem az idén 25 éves A függetlenség napja. Az Apple sorozata is a háborús megközelítést veszi át, rombolásból és akciójelenetekből most sem lesz hiány, viszont a vagány szövegek helyett az emberi drámára koncentrál, öt különböző nézőpontból mutatja be az idegenek érkezését követő káoszt. Sam Neill vidéki amerikai seriffként, a Patersonból ismert Golshifteh Farahani a gyerekeit védelmezve, Shamier Anderson pedig Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonaként próbál életben maradni. Az izraeli Firas Nassar és a Japánban játszódó történetszálban látható Shioli Kutsuna is fontos szerepet kapott a sci-fi-sorozatban.

Éber erdő 2.

Hol és mikor? Netflix és október 27.

Az Éber erdő lengyel alkotói meglepően profin reprodukálták a Péntek 13-sorozat és a korai slasherek zsigeri, low-budget stílusát tavalyi horrofilmjükkel, amelyben egy csapat technológia-függő kamaszt mészároltak le az erdei mutánsok. A zsánerhez méltó sebességgel dobták össze a folytatást, márciusban kezdtek forgatni, októberben pedig már be is mutatják. A főhős ezúttal egy fiatal rendőr, de visszatér az előző film túlélőlánya, és valószínűleg a gore mennyiségére sem lesz panasz, hiszen újra előkerülnek a ragyás gyilkosok.

A tolvajok hadserege

Hol és mikor? Netflix és október 29.

A halottak hadserege nem szólt akkorát nyáron, mint ahogy az eleve franchise-ban gondolkodó Netflix eltervezte, de máris jön az előzményfilmje, ami sokkal fogyaszthatóbbnak tűnik: az alapokért felelős Zack Snyder csak producerként jegyzi, másrészt az egyetlen kedvelhető karakterre, a széftörő Dieterre koncentrál. A főszereplő, Matthias Schweighöfer rendezésében készült spin-off egy heist-elemekkel dúsított zombis akciófilm helyett élőholtakat csak nyomokban tartalmazó, romantikus heist-komédia lesz, ami a kasszafúró első, európai balhéját mutatja be. 

Összeállította: Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka, Varga Dénes

Címlapkép: A lengyel Hüakinthosz