Buvári Tamás rendező elmondta, a 109 perces nagyjátékfilm megvalósítása főként helyi és környékbeli támogatók - civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások és magánszemélyek - segítségével sikerült. Több hónapos előkészítés után, 2015 nyarán kezdődhetett a forgatás 20 nappal, majd ősszel és 2016 telén további 5-5 napig zajlottak a felvételek. Az utómunkálatok tavaly februárban kezdődtek: a képvágást helyben, míg a hangi és képi utómunkák egy részét budapesti stúdiókban végezték.

Buvári hozzátette: a filmet mindössze 15-20 fős alkotói stáb készítette tíz főszereplővel (Lipták Jeanne, Nagy Zsolt, Turós-Máté Kinga, Trokán Anna, Trócsányi Gergely, Lengyel Ferenc, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Módri Györgyi, Buvári Csege) és további 30 epizódszereplővel. Hozzájuk csatlakozott a néhány jelenetben közreműködő nagyszámú statisztagárda. A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte, míg a producerek Gecs Mónika, Németh Csaba és Dósay Norbert voltak.

A Szeretföld Iancu Laura azonos című regényének felhasználásával készült. Főszereplői a háború elől menekültek egy magyarországi munkásszállóra. Itt egy szociális munkás, Anna (Lipták Jeanne) meséli el Szeretföld történetét, mely az ott élők előadásában elevenedik meg a háború egy szűk közösségre gyakorolt hatását kirajzolva.

A játékfilm díszbemutatóját - az alkotók, a filmben közreműködők és a támogatók számára - február 14-én Veszprémben, míg a szakmai bemutatót március 7-én 18 órakor Budapesten, a Toldi moziban tartják. A moziforgalmazásról és a fesztiváloztatásról folynak az egyeztetések - közölték a készítők.

(Forrás: MTI)