A Jackie Brown a mai napig megosztja kultikus rendezőjének rajongótáborát, pedig a nagy zűrbe keveredő stewardess kalandja felvonultat mindent, ami miatt a Tarantino filmeket szeretjük: nagypofájú gengszterek, jó zenék, sok szálon futó sztori és erős szereplőgárda (Rober DeNirotól Michael Keatonig). Hétfő este mindenki eldöntheti, hogy valóban méltatlanul elhanyagolt klasszikusról vagy tényleges melléfogásról van-e szó a Tarantino-i életműben.

Kedd hajnalban másfajta választás elé állít a tévé, két magyar alkotás között lehet letenni a voksot a szimpatikusabbikra: elsőként Till Attila bemutató rendezése, a Pánik kezdődik, amit egy rivális csatornán szorosan követ a Tökéletes gyilkos című thriller. Este Roberto Benigni utazik el a háború sújtotta Irakba, hogy megtalálja szíve hölgyét saját rendezésében, a Tigris a hóban című keserédes komédiában. Szintén ezen az estén gyári munkások között szövődő románcról mesél  a Kéktiszta szerelem című tévéfilm, Törőcsik Marival és Latinovits Zoltánnal.

Quentin Tarantino: Jackie Brown

Szerda délután Enyedi Ildikó Oscar-jelölt alkotása, a Testről és lélekről melengeti meg a szíveket, este pedig Árpa Attila fűt be egy kicsit az Argo 2-vel, amiben a Tibi Securty csapatát a jakuza helyi képviseletére ereszti rá. Csütörtökön Török Ferenc fekete-fehér történelmi drámája, az 1945 kerül sorra a modern klasszikusok sorában.

Este Szabó István és Bálint András ’trilógiájának’ harmadik fejezete, a Szerelmesfilm látható. Pénteken a közelmúltból érkezik két emlékezetes alkotás, előbb Vranik Roland Az állampolgár című drámája, majd Gigor Attila westernes hangulatú thrillerje, a Kút (a film kihívásokkal teli forgatásáról nemrég Herbai Máté operatőr mesélt  nemrég podcastunkban, itt lehet meghallgatni).

Gigor Attila: Kút 

Szombat délelőtt egy betiltott szatírát lehet elcsípni, főszerepben Páger Antallal, Sinkovits Imrévelés Zenthe Ferenccel. A nagyrozsdási eset-ben egy borellenőrt tévedésből miniszternek néz a címbéli falú korrupt vezetése és mindent megtesznek, hogy a kedvébe járjanak.

A rendszerkritikus alkotás az 50-es évek végén készült, de a 80-as évek végéig dobozban maradt. Este is egy erős triót láthatunk, Tolnay Klárit, Törőcsik Marit és Máthé Erzsit az Ezer év című filmdrámában. Vasárnap délelőtt a 30-as években készült Két fogoly című dráma kerül elő az archívumból, főszereben a korszak két sztárjával, Jávor Pállal és Bajor Gizivel.

Wiedermann Károly: Házasságból elégséges

Kora este a Házasságból elégséges című romantikus komédia az ajánlatunk, Bodrogi Gyula és újfent csak Törőcsik Mari párosával. Huszárik Zoltán 1971-es remekművével nem lehet betelni: Latinovits Zoltán Szindbád szerepében elmélkedik szerelemmel és nagy evésekkel teli életéről a lírai szépségű filmben, a hetünk pedig nem is zárulhatna szebben.

október 15. hétfő

Jackie Brown (r.: Quentin Tarantino) / Cinemax 2 / 23:35

október 16. kedd

Pánik (r.: Till Attila) / TV2 / 01:55

A tökéletes gyilkos (r.: Pacskovszky József) / RTL Gold / 02:15

Tigris a hóban (r.: Roberto Benigni) / Film Mánia / 21:00

Kéktiszta szerelem (r.: Szőnyi G. Sándor) / M3 / 21:30

október 17. szerda

Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) / HBO / 17:30

Argo 2. (r.: Árpa Attila) / Super TV2 / 21:00

október 18. csütörtök

1945 (r.: Török Ferenc) / Cinemax 2 / 11:05

Szerelmesfilm (r.: Szabó István) / Duna TV / 23:55

október 19. péntek

Az állampolgár (r.: Vranik Roland) / HBO / 18:10

Kút (r.: Gigor Attila) / Cinemax / 23:50

október 20. szombat

A nagyrozsdási eset (r.: Kalmár László) / Duna TV / 15:20

Ezer év (r.: Máriássy Félix ) / M3 / 21:20

október 21. vasárnap

Két fogoly (r.: Székely István ) / Duna World / 11:40

Házasságból elégséges (r.: Wiedermann Károly) / M3 19:50

Szindbád (r.: Huszárik Zoltán) / Duna TV / 22:40

 Borítókép: Szindbád