Az esemény tizenkilenc éven át Győrben zajlott, a huszadik évben új helyszínen, új koncepcióval zajlik három hétvégét felölelően: 2010. április 30. és május 8. között Szombathelyen lehet fesztiválozni, a rákövetkező hétvégén, május 13 - 16 között Őriszentpéteren és Rudersdorfban zajlanak az események, a zárónap pedig a szlovén-osztrák-magyar hármashatárnál kerül megrendezésre. Az új helyszín új koncepciót is hozott, de a fesztivál továbbra is a friss művészeti produktumok bemutatására koncentrál - mondta el a Hartyándi Jenő fesztiváligazgató az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Bemutatkozott a Mediawave Alapítvány új elnöke, Sragner László is, aki hangsúlyozta: abból, hogy nem "szakmabeli" tölti be az elnöki tisztséget, remélhetőleg profitálni fog a rendezvény, hogy új szemmel tud tekinteni a Mediawave-re. Az elnök elmondta: nézőként kezdetektől részt vesz a fesztiválokon és régi barátság fűzi Hartyándi Jenőhöz.

peter_greenaway_directing_rembrant_s_j_accuse_500
Peter Greenaway filmje is lesz a Mediawave-n


Zenei ajánlat

A zenei program sok szabadtéri, ingyenes koncerttel készül a jubileumra és az új főhelyszínre való tekintettel: a legnagyobb érdeklődéssel várt koncert kétség kívül Gil Scott-Heron amerikai költő, énekes, zongorista ingyenes fellépése lesz (május 7.). A hiphop keresztapjaként tisztelt előadó hosszú évek után tér vissza, első európai turnéjának Szombathely az egyetlen kelet-európai állomása. Az elmúlt évek fellépői közül visszatér a cseh-morva Iva Bittová, aki több alkalommal töltötte meg a győri Zsinagógát, és a portugál Terrakota zenekar is megismétli 2007-es győri fellépését. Az örmény zenészek alkotta Deti Picasso Grencsó Istvánnal áll majd színpadra, a hazai színeket az Anima Sound System egyedi fellépése, továbbá Harcsa Veronika új formációja a Bin-Jip, a Kanada Káosz által vezetett The Qualitons, a Berger Dalma-féle Volkova Sisters koncertjei képviselik. Május 13. és 16. között Őriszentpéteren és az ausztriai Rudersdorfban tartanak dzsessz-öko fesztivált.

Irodalmi programok

A Mediawavehez baráti szálakkal kötődő irodalmárok a fesztiválról megemlékező szövegeiket, alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket olvassák fel: 2010. május 7-én pénteken délután 16:00-kor Szombathely neves szülöttének, az James Joyce Ulysses-ből ismert Leopold Bloomnak házában. A jubileumi eseményen felolvasnak:Tolnai Ottó, író, költő, Parti Nagy Lajos, író, költő, Kőrösi Zoltán, író, Balázs Attila, író, Lábass Endre, író, Bošco Krstič, író, Villányi László, költő, Jász Attila, költő, Varga Mátyás, költő, Danyi Zoltán, költő. Bemutatkozik a győri Műhely folyóirat Vonat tematikájú száma, a vonathoz, a vonatúthoz kötődő verseket, prózákat, esszéket, tanulmányokat olvashatunk benne.

eamon_500
Változatos versenyprogram: Eamon


A Vas Megyei Levéltár folytatja a Győri Levéltár által 1997-ben elindított tudományos konferencia sorozatot, az idei konferencia témája Gödörből gödörbe - Mindennemű válságok Magyarhonban a 19. és a 20. században. A szünetekben Döme (Dömötör Tamás film és színházi rendező, gasztronómus) által készített válságételeket és italokat fogyaszthatnak az érdeklődők. Pl. Titanic-koktél (csapvíz jégkockával) A programot lásd a részletekben. A levéltáros konferencia programja részletesen.

Filmfesztivál

81 országból érkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került versenyprogramba. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilm zsűriben Boris Mitic, Radu Igazság és Peter Lataster, a kisjáték- és játékfilmes zsűriben pedig az Oscar-díjas vágót, Alan Heimt, Pálfi Györgyöt, Mira Fornay-t és Jos Stellinget köszönthetjük majd. A fesztivál versenyprogramjában az Oscar-díjat nyert Logorama, Peter Greenaway kísérleti mozija () és Mika Kaurismaki új játékfilmje (Burjánzó szerelmek háza), valamint egy Isabella Adjani főszereplésével készült darab (A szoknya napja), sőt a Titanic fődíjas alkotása, A bőrön áthatol is.  A MEDIAWAVE 20 a korábbi zsűritagjok javaslatai alapján készült: a 20 filmből álló válogatás az elmúlt húsz év legkiválóbb alkotásaiba nyújt betekintést.

Nézd meg a Logoramát!

Logorama from Marc Altshuler - Human Music on Vimeo.


„A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása)" címmel, dokumentumfilmes kerekasztal lesz Szalay Péter vezetésével, a Filmklubszövetség találkozójára és az MMKA nyílt kerekasztalára is Szombathelyen kerül sor. A Filmklubszövetség találkozóján levetítik Elek Judit Visszatérés című vadonatúj filmjét, amelyet közönségtalálkozó követ. A Mediawave Film Forum nemzetközi filmkonferenciára a hazai és szomszédos országok filmalapjait, különböző filmes szervezeteket és szakembereket várnak, részletes program hamarosan.

A Passport Control művészeti műhelyeiben a filmes, fotós, zenei, filmkritikai és VJ workshopok kiemelt témája az Együtt feketén-fehéren, amely roma és nem roma résztvevők művészeti együttműködéséről, alkotásáról szól. A filmes workshop Daróczi János (MTV) és Vizi Mária (Duna) vezetésével mélyed el a rövidfilmek készítésének rejtelmeiben, előadást tart Pálfi György, Alan Heim Oscar-díjas vágó és Boris Mitic dokumentumfilmes személyében.

A fesztiválra való ráhangolódásként bemelegítő parti lesz a Toldi Moziban április 22-24. között, filmvetítésekkel (a fent emlegetett Mediawave 20), koncertekkel (Parno Graszt) és bulikkal (Dj Zöld, Dj Ordas, Dj Bodoo, Dj Cadik).