Amalia tizenhárom éves, éppen a tengerpartra készül az anyjával. Folyton veszekedő szülei kereszttüzében, az utazás előtti estén megjön az első menstruációja. Tanácsok híján, a saját kezébe veszi az irányítást és megoldást próbál találni a hirtelen jött nehézségre: a gyerekszoba melegségéből a rideg éjszakába kell vándorolnia, ahol az éjjel-nappali pénztárában maga a rendező látja el jó tanácsokkal. 


Groşan Cristina pontosan emlékszik a tinédzserkor gyötrelmeire – a nyaggató anyára, aki veszélyforrásként tekint az internetre, a falon átszűrődő veszekedésekre, az ismerkedésre a rejtélyes tamponnal és az első bűnbeesésre is. Amalia nem csak biológiai értelemben válik felnőtté: az első szárnyasbetét kinyitása mellett először kell szembenéznie a szülei problémáival és észrevenni, hogy ők is csak emberek.

A kisfilm a Sarajevo City of Film tehetséggondozó programjában készült, ahol egy nemzetközi (bosnyák-szerb-horvát) csapat dolgozott három kisfilmen - az egyik a Vakáció a tengerparton volt. A magyar stábot Nyoszoli Ákosz operatőr, Meller Anna vágó, Nedeczky Dóra producer, Kristóf Márton és Szabó Bálint zeneszerzők és Erdélyi Gábor sound designer alkották. A film több évig járta a nemzetközi fesztiválokat, közel 40 programban vetítették, több díjat is nyert, többek között a legjobb kisfilmért járó Atlantic Group Award-ot a Sarajevo Film Fesztiválon és a legjobb balkáni kisfilmért az Oscar-kvalifikáló Tirana Film Fesztiválon. A film több mint 30 fesztiválon szerepelt, egy hónapig kisérte a melbourni nagyvásznakon Andrea Arnold Fishtank cimű filmjét és Lengyelországban is bemutatták a TV-ben.

A rendező további filmjeiről a hivatalos oldalán lehet tovább olvasni. Groşan Cristina jelenleg első nagyjátékfilmjén dolgozik, amelynek forgatókönyvét a film egyik szereplőjével, Rainer-Micsinyei Nórával közösen készíti.

Vakáció a tengerparton (Holiday on the Seaside) / 2013

Rendező: Groşan Cristina 

Forgatókönyv: Groşan Cristina, Ştefan Statnic

Operatőr: Nyoszoli Ákos

Vágó: Meller Anna

Látvány: Dragan Denda

Zene: Kristóf Márton, Szabó Bálint

Hangmérnök: Erdélyi Gábor, Sloven Anzulovic

Producer: Nedeczky Dóra, Luka Venturin, Dragana Jovanovic

Szereplők: Mara Purza, Andreea Vasile, Andreea Lavinia Onuţă

Borítókép: New Europe Film Sales