A Zárójelentés orvosát a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen nemzetközi sztárja, Klaus Maria Brandauer alakítja a falu plébánosát játszó Eperjes Károly oldalán. A történetről egészen keveset tudunk, ebből a titokzatosságból a rövid forgatási látogatáson is csak keveset engedtek el a film készítői. Eperjes Károlyt erről a rejtőzködésről kérdeztük: “István diszkrét ember, nem akar semmit előre elkiabálni és ez így jó. Ha az ember nem harsonaszó közben dolgozik, hanem szép csöndben.” Utoljára Szabó Magda Az ajtó című regényének adaptációján dolgoztak együtt 2012-ben, először pedig az 1984-es Redl ezredes-ben. “Szeretek vele dolgozni, mert nagyon figyelmesen, precízen, jó ízléssel dolgozik és ez nagyon megnyugtató a felkészült színésznek.

Szerinte ha Szabó István meghívja egy filmbe, azt nem igazán lehet visszautasítani, mert jó ízléssel, örömmel és profizmussal csinálja, és mindenben az igazat keresi, ahogy Eperjes is. “Nem arra van kihegyezve a történet, hogy milyen a vallás és az orvoslás szerepe a napjainkban, inkább hogy ha a saját helyeden bezárulnak az ajtók, akkor a barátoddal együtt nyiss ki egy újabbat, ahol továbbra is hasznos és boldog lehetsz. Nekem színészként az a dolgom, hogy mindent eljátsszak, ha a mű az igazságra irányul.

Klaus Maria Brandauer és Eperjes Károly a Zárójelentés forgatásán (fotó: Novák Emil)

A falu polgármesterét alakító Stohl András negyedszerre forgat Szabó Istvánnal. ,,Rögtön a főiskola után elvitt. Fantasztikus, egészen kivételes rendező. Soha nem mond egyetlen plusz szóval sem többet annál, ami fontos. Ő inkább hallgat, vár, figyelni, keresni kell a szemét, hogy együtt gyúrjátok ki a jelenetet.” - meséli a közös munkáról a rendezővel.

A történetben a polgármester nagy népszerűségnek örvend az elöregedett település lakóinak körében. A falu nincs jó anyagi állapotban, a vezetője egy gyógyfürdő kialakításával akarja kihúzni a gödörből, természetesen EU-s források felhasználásával - valódi gyógyforrás hiányában. "Azt állítja, hogy ha felépül, akkor minden lesz. Csodálatosan vezeti őket az orruknál fogva, de az a furcsa, hogy valójában nem akar rosszat. Csak abban a szerepben akar tetszelegni, hogy ő lesz az, aki ezt a falut felvirágoztatja.

Szabó István és Stohl András a Zárójelentés forgatásán (fotó: Novák Emil)

Klaus Maria Brandauer személyében érkezik hozzájuk az orvos, aki nem akar beleállni a kétes ügyletbe, vázolja a konfliktust Stohl András. ,,Elindul a dominó-elv, sok-sok probléma feljön, a polgármester pedig kimutatja a foga fehérjét.” Kíváncsiak voltunk, hogy jár-e nehézséggel az, hogy Brandauer az anyanyelvén, németül játszik, miközben a többiek magyarul mondják a szövegüket. ,,Nem könnyű, nem tudsz belőle könnyen építkezni. Tudnod kell, hogy németül éppen hol tart, hogy az adott mondatnál megfelelőképpen tudjál reagálni. De neki sem könnyű, a végszavakat muszáj megtanulnia magyarul.

Stohl szerint nem véletlen, hogy a Zárójelentés címet választotta a filmhez a rendező: ,,Valószínű, hogy ez egy búcsú. De ettől is olyan szívet melengető. Gyönyörű emberi érzések lesznek benne, egy nagyon szép filmet fognak majd látni."