A Velencében megrendezett Biennale az év egyik legfontosabb művészeti eseménysorozata, amely egyaránt ünnepli a zenét, a táncot, a képzőművészetet, az építészetet, a színházat és az augusztus végén sorra kerülő filmművészetet. Premier fesztiválként óriási felhajtás és figyelem övezi a 10 napos filmfesztivált: hajóval érkeznek az A-listás sztárok, legendás rendezők térnek vissza és új tehetségek tűnnek fel a velencei Lido (egy sziget a város partja előtt, a fesztivál központja) vörös szőnyegén. Az elsőt 1932-ben rendezték meg, fődíja a rangos Arany Oroszlán, de emelett több másik díjat is kiosztanak: a legjobb színész és színésznő kapja a Volpi Kupát, az Ezüst Oroszlánt a legjobb filmrendező, az Arany Osella-díjat a legjobb forgatókönyv, és természetesen itt is átadják a zsűri különdíját.


Az idei fesztivált a tavalyi Oscar-átadón Whiplash című filmjével elsöprő sikert aratott rendező (Legjobb Férfi mellékszereplő, Legjobb vágás és Legjobb hangkeverés szobra), Damien Chazelle legújabb alkotása, a Kaliforniai álom (La La Land) nyitja meg. A klasszikus hollywoodi musicalek stílusát idéző történetben egy jazz-zongorista (Ryan Gosling) és egy feltörekvő színésznő szeretnek egymásba, a siker iránti vágy azonban próbára teszi a szerelmüket. Az énekes és táncbetétek a hollywoodi musical aranykorát, azon belül is Fred Astaire és Ginger Rogers elválaszthatatlan párosát idézi, a fiatal és izgalmas rendező pedig minden bizonnyal új életet lehel a műfajba.


Nagyon izgalmas a felhozatal a versenyen kívül is. Rebecca Zlotowski Planetarium című filmjében Natalie Portman és Lily-Rose Depp (Johnny Depp lánya) alakítja azt az amerikai testvérpárt, akik természetfölötti erőkkel kapcsolatba lépve szórakoztatják a párizsi közönséget, amíg fel nem figyel rájuk egy befolyásos francia producer. Szintén versenyen kívül vetítik a Paradise trilógia (Szerelmet a feketepiacról, A hit paradicsoma, A remény paradicsoma) rendezője, Ulrich Seidl legújabb dokumentumfilmjét, a Safarit. A legutóbbi dokumentumfilmjéhez, A pincéhez hasonlóan most is tablószerűen mutat be egy bizonyos embercsoportot – míg az előbbiben pincék és gazdáinak a titkait kutatta, most tehetős német és osztrák turistákat követ Afrikába, akik hobbi szinten visszajárnak a kontinensre, hogy levadásszák a gazdag állatvilágot. A korábbi munkáit alapul véve, főleg állóképekkel, kommentár nélkül és tömény iróniával tárja a néző elé ezt a tablóját is.


Nem csak mozifilmet vetítenek versenyen kívül: Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Ifjúság) a Sky csatornára készítette el a The Young Pope című tíz részes sorozatot, amelynek első két részét vetítik le a fesztivál programjában. Egy elképzelt jelenben az első amerikai pápa neve Lenny Belardo, azaz XIII. Piusz. A rendkívül fiatalon főpapi méltóságba kerülő férfit Jude Law, az őt felnevelő apácát pedig Diane Keaton alakítja. Paolo Sorrentino sokszínűsége, és a néhány hónapja kiadott izgalmas előzetes miatt nagyon várjuk a kamionok előtt térdepelő pápa történetét.


A legizgalmasabb azonban nyilván az Arany Oroszlánért versengő filmek csoportja. A 2009-es velencei filmfesztiválról két díjjal hazatérő Az egyedülálló férfival bizonyította rendezői tehetségét Tom Ford, akit divattervezőként ismert meg a világ. A halott szerelmét gyászoló férfi története után az idén Nocturnal Animals című második filmjével tér vissza a fesztiválra. Egy nő gyanúsan lapozgatja a volt férje által írt erőszakos történetű regényt, amit személyes fenyegetésnek vél a férfi részéről. A főszerepekben Jake Gylenhaal és Amy Adams láthatóak, de feltűnik még Laura Linney és a mindig zseniális Michael Shannon is. Adams duplázik az idei fesztiválon, ugyanis Denis Villeneuve (Fogságban, Sicario) Érkezés című filmjében is ő játssza a főszerepet. Egy nyelvészt alakít, aki megbízást kap az államtól, hogy a Földre érkező idegen lényekkel próbáljon meg valamilyen módon kommunikálni. A világ épp egy globális háború kitörése előtt áll, így egyre nagyobb szükség van az idegen létformák válaszaira.

Emir Kusturica: On the Milky Road

Állandó vendége a rangos fesztiváloknak a chilei származású Pabló Larraín is, aki No és Neruda című filmjével is Cannesban debütált, a legújabb Jackie-t pedig Velencébe hozta el. A fesztivál második duplázója Natalie Portman, ő alakítja ugyanis a férjét gyászoló Jackie Kennedyt, akinek a gyermekeivel és hitével is meg kell vívnia a harcot, miközben az egész világ őt figyeli. Pablo Neruda természetfeletti elemekkel kiszínezett életrajzi filmje után Jackie Kennedy is egy egészen új oldalát mutathatja meg. A fesztivál egyik legnagyobb visszatérője Emir Kusturica, aki egy szkeccsfilm epizódján kívül Maradonáról szóló dokumentumfilmjét mutatta be utoljára 2008-ban. Az On the Milky Road című filmjével most újra a középpontba kerül, ráadásul Monica Bellucci oldalán a főszerepet is ő játssza ebben a modern tündérmesében. Egy egyszerű tejesember nap mint nap átsétál a frontvonalon, hogy jó pénzért megitassa a katonákat. Kiegyensúlyozott és boldog életét hirtelen felborítja egy titokzatos olasz asszony érkezése, akivel a tiltott szerelemtől megrészegülve veszélyes kalandokba keverednek.