A program keddi budapesti sajtótájékoztatóján Can Togay János, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) igazgatója elmondta: az idén a Special Encounters, azaz a Különleges találkozások címet viseli a rendezvény, amelyen a magyar filmgyártás és filmművészet legújabb fejleményeit is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, különös tekintettel az új filmtámogatási rendszer működésére.


A Cinema Totalra olyan magyar filmrendezőket és producereket hívtak meg, akik már tapasztalatokat szerezhettek az új támogatási rendszer működéséről, így Berlinbe érkezik mások mellett Szász János, Fekete Ibolya, Pusztai Ferenc és Török Ferenc is - tette hozzá az intézmény vezetője. A Cinema Totalnak az évek során határozott szerkezete alakult ki, ma már szervesen illeszkedik a Berlinale eseményei közé - fogalmazott Can Togay János. A CHB igazgatója szerint a néhány napos rendezvény kezdeti célja az volt, hogy platformot teremtsen a magyar filmszakma számára, függetlenül attól, hogy éppen játszanak-e magyar filmet a fesztiválon. Ma már olyan általános, aktuális kérdésekre is reflektálnak, mint a nők speciális helyzete az európai filmiparban - hangsúlyozta. A nők filmiparban betöltött szerepe és lehetőségei lesz a rendezvény filmpolitikai kerekasztal-beszélgetésének idei témája. Az Európai Női Audiovizuális Hálózat (EWA) által kezdeményezett megbeszélésen részt vesz többek között Anna Serner, a svéd filmalap vezetője, Wendy Parker, a brit filmintézet munkatársa és Enyedi Ildikó filmrendező, az eszmecsere egyik moderátora pedig Ada Solomon berlini Arany Medve- és Európa-díjas producer lesz. A beszélgetést egy EWA által szervezett workshop követi majd.


Az idei Cinema Total szakmai programjában három magyar projekt mutatkozhat be: Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista, valamint Szimler Bálint Bad Habit című filmterve. A Pitch Stop elnevezésű program előtt tapasztalt filmes szakemberek tartanak workshopot, hogy az alkotók tökéletesíthessék prezentációikat. A filmes rendezvény legfontosabb hálózatépítő eseménye a Cottbus Lounge lesz, amelynek neve a Németország második legjelentősebb filmfesztiváljaként számon tartott cottbusi filmmustrára utal. A Cinema Total több éve partneri kapcsolatot ápol a kelet-európai filmekre fókuszáló fesztivállal. A rendezvénysorozatot több multimédiás esemény is kíséri, ezek közé tartozik az okostelefonnal készített, hétmásodperces felvételekből készült összeállítás, mely óriási mozgóképes installációvá alakítja majd a Cinema Total eseményterét. A magyar Dreampire című multimédiás installáció pedig a világszerte összegyűjtött több ezer álomból ad válogatást.

CHB 003 copy


Can Togay János elmondta: a jelentős magyar állami támogatásban részesülő idei Cinema Total tervezett költségvetése mintegy 25-30 millió forintra rúg. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rendezvény néhány napja alatt hat-hétszáz ember fordul meg a CHB épületében, de a programok, illetve azok tartalma közvetve sokkal több emberhez jut el - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy hosszabb távú terveik között szerepel a rendezvény Budapesttel való összekapcsolása, hogy a programok, legalább részben, Magyarországon is követhetők, megtekinthetők legyenek.

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója úgy vélte, hogy a berlini Collegium Hungaricum mára a német főváros kulturális életének önálló és ismert résztvevőjévé nőtte ki magát, ahol nem pusztán a kétoldalú német-magyar kapcsolatokat ápolják, hanem meg tudják szólítani a sokszínű, kozmopolita Berlint is, amely a progresszív, kortárs kulturális élet egyik fellegvárának számít Európában. A főigazgató kiemelte: CHB feladata az is, hogy a közép-európaiság tágabb kontextusát, arculatát képviselje és bemutassa.

A rendezvény február 8-i megnyitóján a visegrádi partnerországokból érkezett filmesek mellett részt vesznek a Berlinale hivatalos programjába bekerült magyar filmek alkotói is. A zenét Péterfy Bori és a Love Band szolgáltatja majd, az est háziasszonya Hámori Gabriella színésznő lesz.

(Forrás: MTI)