Az 1979-es berlini filmfesztiválon a szocialista országok visszavonják filmjeiket a versenyprogramból, Gábor Pál magyar zsűritagnak és csehszlovák kolleganőjének pedig le kell mondania a posztjáról. Mindez tiltakozásul A szarvasvadász című film bemutatása ellen, amely – a szovjet küldöttség állásfoglalása szerint – sérti a vietnámi nép méltóságát. Michael Cimino háborús drámájának emlékezetes képei az akkor már Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkáját dicsérik.

Zsigmond Vilmos: 66-os út II., Új-Mexikó, USA, 1962 © SPARKS Ltd. / Forrás: Collegium Hungaricum

Zsigmond Vilmos a filmfőiskolai tanulmányait félbehagyva, az 1956-os forradalom idején titokban készített filmfelvételekkel érkezett New Yorkba, ahol néhány év alatt fényes karriert futott be. Már A harmadik típusú találkozások-ért kapott 1978-as Oscar-díja előtt is olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman és Brian De Palma. Egy évvel később, amikor következő munkája, A szarvasvadász elnyert öt Oscar-díjat és megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot is, már az Egyesült Államok egyik legkeresettebb operatőrének számított.

Zsigmond fiatalon, szinte gyerekként kezdett el fotográfiával foglalkozni. A Collegium Hungaricum Berlinben látható közel hatvan képe operatőri hitvallását és fejlődését is tükrözve egészíti ki egy olyan kivételes filmes személyiség portréját, akinek a munkái évekre meghatározták a hollywoodi képalkotás fejlődési irányát. A kiállítást 2020. február 12-én 18 órakor Benedict Neuenfels operatőr nyitja meg.

Zsigmond Vilmos A szarvasvadász forgatásán / Forrás: American Cinematography Society

A kiállítás kísérőprogramjai a 70. Berlinale ideje alatt a Collegium Hungaricumban a következők lesznek:

2020. február 26., 18 óra – Filmvetítés: A szarvasvadász (r.: Michael Cimino, 1978, 182 perc, eredeti nyelven, német felirattal)
2020. február 27., 19 óra – Pódiumbeszélgetés Georg Alexanderrel, az 1979-es Berlinale zsűritagjával, Norbert Grob író-filmesztétával és Frank Amann operatőrrel, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) tanárával.

A kiállítás 2020. február 13. és április 9. között tekinthető meg, hétköznapokon 12-től 18 óráig. A belépés ingyenes.

Borítókép: Zsigmond Vilmos: Manhattan I., New York, USA, 1957 © SPARKS Ltd. / Forrás: Collegium Hungaricum