Jane Austen intrikával és szerelemmel átszőtt világához, és intelligens, talpraesett hősnőihez időről időre szeretnek a filmesek visszanyúlni, és úgy tűnik – a Brigerton-sorozat sikerét látva (aminek semmi köze Austen irodalmához) – a nézőknek egyre csak nő az igénye a 19. századi könnyed romantikára. Legutoljára 2020-ban, A vezércsel főszereplője, Anya Taylor-Joy alakította Emmát, a regény felfrissített, színes és szatirikus hangvételű feldolgozásában, most pedig utolsó regénye, a Meggyőző érvek kapott egy friss, Netflixes feldolgozást, amelyben Dakota Johnson alakítja a főszerepet. 

A Szürke ötven árnyalata-sorozattal világhírűvé váló színésznő a romantikus szado-mazo film óta többszörösen bebizonyította a sokoldalúságát: ilyen volt a 2018-as Suspiria remake, az idén három Oscarra jelölt Az elveszett lány, és a napokban kerül fel az Apple TV+ műsorára a Cha Cha Real Smooth című ígéretes indie film is, július 15-én pedig belép Jane Austen világába.


A Meggyőző érvek Jane Austen hatodik, egyben utolsó regénye, amely már a halála után, 1818-ban jelent meg. Főszereplője az okos és talpraesett Anne Elliot, akit a csőd szélén álló családja sikeresen lebeszél arról, hogy a nincstelen tengerész szerelméhez hozzámenjen feleségül. A lány évekkel az eset után sem tud továbblépni a csalódáson, hogy hagyta magát a családja által befolyásolni, mígnem újra felbukkan az életükben a férfi, akinek valaha összetörte a szívét, és aki azóta jelentős vagyonra tett szert.

Carrie Cracknell filmje az előzetes alapján kevésbé rugaszkodik el a regény klasszikus stílusától, ahogy azt az Emma. tette, de egy érdekes stíluselem így is lelepleződik: Dakota Johnson a negyedik falat ledöntve meséli el a történetet a nézőknek. Többek közt ez a gesztus, és persze a színésznő nagyszerű játéka emelheti ki a Jane Austen-filmek sorából az új Meggyőző érveket. Partnerei többek közt Cosmo Jarvis, Nikki Amuka-Bird és Richard E. Grant lesznek. 

A film bemutatója július 15-én lesz, a Netflix műsorán.