2023 a Wes Anderson-rajongók éve lesz. Azt legalábbis nem állíthatjuk, hogy a rendező a babérjain ül: a 2021-es A Francia Kiadás óta két filmen is dolgozik, az Asteroid City plakátja és előzetese már meg is érkezett, a filmet Cannes-ban mutatják be, a Roald Dahl-adaptáció The Wonderful Story of Henry Sugar pedig az év második felében érkezik a Netflixre.

 

 

Az Asteroid City a trailer alapján ismét a hétköznapiságban rejlő különlegesség és az átlagosban rejlő különcség esztétikáját képviseli. Retró hangulat, pasztell színek, melankólia és furcsa párbeszédek. Azt korábban megírtuk már, hogy a Holdfény királyság a rendező legjobb filmje, az új mozi pedig minden szempontból hasonlónak ígérkezik. Az 1955-ben játszódó romkomban feltűnő sztárok neveit már a plakátról is kibetűzhetjük:

A film egy amerikai sivatagi városban játszódik, ahol az ifjú csillagászok és űrkadétok találkozóját tartják, egy meteorit becsapódására emlékezve. A főszerepet Jason Schwartzman alakítja, egy özvegy férfit játszik, aki négy gyerekével a városban ragad, és apósának (Tom Hanks) könyörög, hogy segítsen rajtuk. Földönkívüliek tűnnek fel a színen, az amerikai kormány karanténba teszi a várost, így az Aszteroid Napi ünnepségek is félbemaradnak. A forgatókönyv Anderson és Roman Coppola történetötlete alapján született, a film producerei Anderson régi munkatársai, Steven Rales és Jeremy Dawson.

Forrás: Empire Indiewire