Vera (Udvaros Dorottya) a férjével (Csuja Imre) közösen teljesít egy bakancslistát. Már csak egy kihívás marad hátra, amikor a férj váratlanul meghal. Az asszony elhatározza, hogy az utolsó kívánságot is végrehajtja, és lányaival (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix) váltóban lefutja a maratont. Apró probléma, hogy egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra. Emma (Trill Beatrix) a munkában és magánéletben sem találja a helyét. Dorina (Tenki Réka) a család helyet a karrierre koncentrál. Kata (Lovas Rozi) a két gyerekét neveli
és arra vágyik, hogy hosszú évek után a párja, Ákos (Bányai Kelemen Barna) végre megkérje a kezét.

A futáshoz Vera egy edzőt (Ember Márk) kér fel, akivel korábban Emmának volt már egy kutyás kalandja. A karrierista Dorina a szomszéd kislánnyal kerül barátságba, akit egyedül nevel a rendőrezredes Tamás (Csányi Sándor). Az anya és lányai lehetetlennek tűnő vállalkozása a rokonokat és barátokat is váratlanul éri, Vera azonban nagyon eltökélt.

Kép a filmből / Fotó: Vertigo Média/Sághy Tímea

Herendi Gábor eddigi hét filmje az elmúlt két évtizedben közel 2,5 millió nézőt vonzott a mozikba, amivel messze ő a legsikeresebb magyar rendező. A rendszerváltás utáni filmkészítés tíz legnézettebb mozijából négyet Herendi rendezett és egyedülálló módon valamennyi filmjét legalább 100.000 néző látta a mozikban.

Herendi először dolgozik szerényebb költségvetésű mozifilmen, emellett pedig karrierje során először készít remake-et: a Futni mentem a Nők, ha futnak (Ženy v běhu) című 2019-es cseh vígjátékon alapszik, amely hazájában az eddigi legnagyobb kasszasikert aratta a belföldi filmek között. A filmtervvel Kárpáti György és Berta Balázs producerek keresték fel a rendezőt a Vertigo Média részéről.

 

A rendező a filmhu-nak korábban elmondta, az alacsony költségvetésből adódó korlátok hatékonnyá teszik a munkát. „Az, hogy minden területen tudjunk spórolni, felturbózza az emberek kreativitását. Annyira precízen kell előkészíteni a filmet, hogy egy forint felesleges kiadás se legyen. Óhatatlanul kompromisszumokra készteti az embert, vannak olyan helyszínek, felvételek, amiket lehet, hogy ha ez egy nagyobb költségvetési film volna, másképp oldanék még. Ugyanakkor bevallom őszintén, egyáltalán nem szenvedek tőle, hanem kifejezetten inspiráló, hogy ennyire oda kell figyelni, és megkeresni a legjobb megoldásokat. Ki merem jelenteni, hogy ezen a filmen nem nagyon fog látszódni az alacsony költségvetés."

A Futni mentem november 28-tól látható a mozikban, forgalmazója a Vertigo Média.