A most megjelent kedvcsináló előzetesben Katina gyerekkori emlékeiről mesél, kiderül például, kinek a tanácsára tartotta röviden a haját, ami ahhoz vezetett, hogy kiskorában folyton fiúnak nézték. Az olimpiára való felkészülésről látványos, lassított képsorokat láthatunk, amiben megcsillan felvételek során használt korszerű kamera-technológia ereje is. Mivel a forgatás a karantén alatt sem állt le, az alkotók megörökítették a vészhelyzet Katinka életét meghatározó momentumait, ezekből a csendes, kétségekkel teli pillanatokból is ízelítőt kapunk.

Hosszú Katinka kiemelte: „Nagyon örülök, hogy elkészült az első előzetes, így most már mindenki belekukucskálhat a készülő filmbe – ha csak pár perc erejéig is, de kap egy kis ízelítőt. Életemben nem gondoltam volna, hogy a filmezés ilyen kemény munka fizikailag és érzelmileg is. Rengeteget beszélgetünk a stábbal, belelátnak az egész életembe, ezt minden fél részéről csak őszintén, tiszta szívvel és lélekkel lehet csinálni. Nagyon izgulok, hogy milyen lesz a végeredmény, de úgy érzem, jó úton haladunk.”

Pálinkás Norbert rendező elmondta: „A világjárvány okozta felfordult világban óriási kihívás a folyamatos alkalmazkodás a mindig változó helyzetekhez, senki sem tudja, mit hoz a holnap. Az olimpiáig követjük nyomon Katinkát, de számomra az is roppant érdekes kérdés, hogy a tokiói játékok után – éremmel, vagy anélkül -, hogyan alakul majd Katinka karrierje.”

A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, vezető operatőre Nagy András. A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm eredetileg a 2020 végén jelent volna meg, de ezt a tervet a koronavírus és az olimpia elcsúsztatása jövőre átírta. Jelenleg úgy tervezik, hogy a 2021-es tokiói olimpia után, jövő karácsony körül kerül a magyar mozikba.

Mennyire lehet közel kerülni egy világbajnok úszóhoz?

Dokumentumfilm itthon nem kapott még akkora gyártási támogatást, mint Lajos Tamás filmterve: 570 millió forintot szavazott meg neki a Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága, hogy Hosszú Katinka felkészülését végigkövesse a 2020-as tokiói olimpiára. A világklasszis sportoló a Duna Arénában edz, ahova a napokban a csúcsminőségű kamerákkal felszerelt stábhoz mi is ellátogattunk. A medence partján a rendező és a vezető operatőr mellett Káel Csaba kormánybiztossal is volt alkalmunk beszélni.

Forrás: Szupermodern Stúdió