Az aprólékos, minden részletet, történelmi tényt feltáró kutató- és előkészületi munka után április 20-án elkezdődött az 1848-as forradalom dicsőséges napjának, március 15-ének történéseit feldolgozó látványos kalandfilm, a Most vagy soha! forgatása, amely a tervek szerint augusztus végig tart, változatos helyszíneken.

A többezres statisztériát felvonultató produkció jeleneteit részben a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnál, az Andrássy úton, a Budai Várban, valamint Sopronban, Esztergomban és Komáromban rögzítik. A forgatás döntő, a XIX. század közepi Pest és Buda emblematikus helyszíneit, épületeit megjelenítő hányada a fóti NFI Stúdióban felépült életnagyságú díszletvárosban zajlik majd, ahol többek közt korhű, méretarányos formában kapott helyet a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, a Nemzeti Múzeum előtt elterülő sáros vásártér, és azt körülölelő utcák, sikátorok, illetve a várost kettészelő Duna és az akkoriban azon átívelő hajóhíd is.

Berettyán Nándor (fotó: Nemzeti Színház)

A főszereplők kiválasztását hosszú casting folyamat előzte meg, amelynek során közel 200 szöveges szerepre keresték a színészeket. A Most vagy soha! főhősei a zabolázatlan, a fiatalságukat minden ízében és pillanatában megélő márciusi ifjak, akik maguk sem sejtik, hogy lázadásuk mekkora változást eredményez. A közéjük tartozó Jókai Mórt a filmben a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja, Koltai-Nagy Balázs, Vasvári Pált a budapesti Nemzeti Színházban játszó Fehér Tibor, Irinyi Józsefet a Vígszínház ifjú tehetsége, Ertl Zsombor, Bulyovszky Gyulát a több hazai tévésorozatból is ismert Molnár Gusztáv, Vajda Jánost a Pécsi Nemzeti Színházban fellépő Reider Péter, Vidats Jánost a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatát erősítő Hajdu Tibor, Degré Alajost a tehetségét a budapesti Nemzeti Színházban bizonyító Berettyán Sándor, Irányi Dánielt pedig az Örkény Színházban színpadra lépő Novkov Máté alakítja.

A csapat vezetőjét, Petőfi Sándort a Jászai Mari-díjas Berettyán Nándor, míg a lánglelkű költő feleségét, Szendrey Júliát a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzőse, Mosolygó Sára formálja meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Balazs Loth (@balazsloth) által megosztott bejegyzés

 

A filmbeli forradalmárok fő ellenlábasát, a császári titkosrendőrséghez tartozó Farkast a szintén Jászai Mari-díjas színművész, Horváth Lajos Ottó alakítja, a magyarországi császári-királyi főhadparancsnokságot vezető Léderer Ignácot a Kossuth- díjas és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választott Lukács Sándor játssza el. Az események sűrűjébe keveredő pesti nyomdatulajdonost, Landerer Lajost Szerednyey Béla alakítja, míg a szintén a tüntetők közé sodródó, Petőfi verseit is kiadó Emich Gusztávot Nagy Sándor személyesíti meg a kamerák előtt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írta, a film képi világáért Dobos Tamás operatőr felel, a rendezője pedig Lóth Balázs (Pesti balhé). A producerek Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip.

Petőfi Sándor 

A Petőfi és a márciusi ifjak 24 óráját követő mozifilm készítésére korábban 4,5 milliárd forintos támogatást szavazott meg az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága, melyből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva.

A rendszerváltás óta mozifilmet nem támogatott ilyen magas összeggel az állam. A filmalapos időszak legnagyobb projektje, a Herendi Gábor rendezésében készült Kincsem 2,9 milliárdból készült el, amiből 2 milliárd 78 millió forintot állt a Filmintézet elődje. A HVG.hu összesítése alapján, a Hídember 1,8 milliárd forintos költségvetésébe 1 milliárd forinttal szállt be az állam, a Sorstalanság 2,5 milliárdos büdzséjéből 900 millió volt állami támogatás. Az új néven működő Nemzeti Filmintézet osztott már ki korábban nagyobb támogatást: a 10 részes Hunyadi-tévésorozat készítéséhez 3,6 milliárd forinttal járult hozzá, amely kiegészült a magyar kormány további 6,9 milliárdos támogatásával. 

A Most vagy soha! hazai mozipremierje 2024 tavaszán várható a Fórum Hungary forgalmazásában.

Forrás: NFI