Ahogy a cikksorozatunk első részében is kifejtettük, továbbra is hatalmas a bizonytalanság a filmesek és forgalmazók között, senki nem tud biztos premierdátumot mondani. A járványhelyzettől és a mozik elhúzódó zárvatartásától függően, a felsorolt filmek közül aligha több is 2022-re csúszhat majd. Mi, és persze és az alkotók is azt reméljük, hogy a felsorolt filmekből minél többet idén láthatunk majd a moziban.

AZ UNOKA (r.: Deák Kristóf)

Miről szól? Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó különös bosszútörténet főhőse egy illedelmes irodista fiú, Rudi. Miután imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz, Rudi elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. A főbb szerepekben Blahó Gergelyt, Bárdos Juditot, Jordán Tamást, Döbrösi Laurát és Jászberényi Gábort láthatjuk majd.

Miért várjuk? Deák Kristófnak már van egy Oscarja, készített egy történelmi tévéfilmet (Foglyok), azonban ez az első alkalom, amikor igazán nagy költségvetésből dolgozhat, és szabadon szárnyalhat a képzelete. Még szép, hogy izgatottan várjuk, mihez kezd a bosszú motívumával az eddigi munkái alapján optimista és az emberekhez bizalommal viszonyuló Deák. Egy sajnálatos családi történet és a rendező tehetetlen dühe szolgáltatta az alapot az izgalmas fordulatokat ígérő filmhez.

Hol tart a munka? Jelenleg a film vágása folyik, az első verzió hamarosan elkészül. Nyilván Deák Kristófék sem tudják, hogyan alakul a jövő, mindenesetre ősszel szeretnék bemutatni Az unokát a mozikban. / Fotó: Glódi Balázs

 

ŰRPIKNIK (r.: Badits Ákos)

Miről szól? A különleges atmoszférájú, sci-fi elemekkel átszőtt drámai vígjáték egy magát kevésre tartó űrlény és egy problémás egyetemista lány egyetlen éjszakáját meséli el Budapesten, amely során életre szóló barátságot kötnek, és még az is kiderül, hogy elhagyni vagy megmenteni érdemes-e a Föld bolygót. Az talán még fontos információ, hogy a földönkívüli srác Zalatnay Sarolta megmentése miatt látogat el hozzánk.

Miért várjuk? Ezt a kérdést már az előző bekezdésben megválaszoltuk, erre a történetre akkor is kíváncsiak lennénk, ha óvodások játszanák el játékkatonákkal. Hát még így, hogy az egyetemista lányt a Drakulics elvtárs vagány elhárító tisztje, Walters Lili alakítja, Zalatnay tényleg szerepel a filmben, a rendezője pedig a csodás és szellemes Boglárka című fantasyt jegyző Badits Ákos. Társírója Benedek Ágota, a tavalyi év egyik hazai sikerkönyvének, a Rumbarumbammnak a szerzője.

Hol tart a munka? A film teljesen elkészült, valamikor az év folyamán mutatja be a Mozinet.

 

HASADÉK (r.: Krasznahorkai Balázs)

Miről szól? A Hasadék főszereplője egy erdélyi származású magyar orvos, aki az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a szülőfalujába, a Máramarosi-havasok közé. Megérkezése után találkozik tizenhét éve nem látott kamasz fiával, és rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz.

Miért várjuk? Remélhetőleg a Valant követve kiaknázza az erdélyi tájban rejlő lehetőségeket, és az Apró mesék után ismét egy emlékezetes alakítást láthatunk Molnár Leventétől. Súlyos drámát várunk, amely megdolgoztatja a lelkünk, miközben a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, újrakezdésről és megváltásról mesél.

Hol tart a munka? Tavaly májusban elkészültek a filmmel, világpremierje az A-kategóriás goai Filmfesztiválon lesz januárban, és ha a körülmények lehetővé teszik, valamikor a tavasz folyamán mutatják be a magyar mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

 

ESZTER (r.: Dávid Attila)

Miről szól? A középpontban a harmincas évei elején járó Eszter áll, aki elvesztette pár hónapos gyermekét. A film a házasságát ért traumáról szól, amiből férjével képtelenek felállni. Eszter életében megjelenik egy fiatal, makulátlan fiú. A kibontakozó kapcsolatban lassan visszanyeri önmaga reményekkel teli, eszményi képét, a férjével való kapcsolata viszont folyamatosan szembesíti a fel nem dolgozott múlttal. Válaszút elé kerül, hogy merre menjen tovább.

Miért várjuk? Mindig megkülönböztetett izgalommal tekintünk az olyan film elébe, amellyel egyben egy új hangot is megismerhetünk: az Eszter (ez még csak munkacím) az SZFE-n 2019-ben végzett Dávid Attila első nagyjátékfilmje. Hatott rá Richard Linklater korai munkáinak frissessége, ami jól hangzik egy függetlenfilm kapcsán. Kevés pénzből, de nagy lelkesedéssel valami nagyon őszinte dolog készül. A végére hagytuk a legizgalmasabb részletet: a címszereplőt Kurta Niké játssza.

Hol tart a munka? Tavaly nyáron forgattak 14 napot, tavasszal jön egy pár napos utóforgatás, és a tervek szerint őszig befejezik a filmet.

 

VADLOVAK – HORTOBÁGYI MESE (r.: Török Zoltán)

Miről szól? Az egészestés természetfilm születésétől fogva követi egy Przsevalszkij-csikó életét és vele együtt a vadlovak csapatát a Hortobágyon. Több évszakon át örökíti meg a puszta változásait, közelről megismerkedhetünk az ott őshonos állatvilággal. 

Miért várjuk? A vadlovak élete eddig legtöbbünk előtt teljesen rejtve volt, de most látványos felvételeken, hortobágyi utazásra ösztönző tájképeken tárul fel. Bízunk a csodás élményben, mivel az alkotók a népszerű Vad Magyarország - A vizek birodalma című filmjükkel már megmutatták, milyen lenyűgözően képesek megragadni hazánk természeti szépségeit.

Hol tart a munka? Az egészestés természetfilm egyelőre "dobozban", vagyis merevlemezen várja a mozibemutatót. Remélik, hogy április 22-én, a Föld Napján és előző filmjük premierjének 10. évfordulóján sor kerülhet rá, ha addigra kinyitnak a mozik. / Fotó: Szilágyi Attila, Forrás: Mozinet

 

A BÉKE KÖVETEI (forgatókönyvíró: Dombrovszky Linda, Somogyi György)

Miről szól? A fikciós elemeket használó dokumentumfilm dramatizált jelenetekben, archív felvételeken és történészek segítségével rekonstruálja az Apponyi Albert által vezetett magyar küldöttség féléves munkáját, a trianoni békeszerződéshez vezető tárgyalások során.

Miért várjuk? A trianoni szerződéssel és annak létrejöttével érdemben foglalkozó filmekből ordító hiány van, legyen az dokumentum- vagy  játékfilm. A két formát vegyítő alkotás újszerű módon, kis- és nagy látószögből mutathatja be a történelmi traumához vezető eseményeket.

Hol tart a munka? A felvételek egy része már tavaly elkészült, a járványhelyzet miatt viszont idén fejezik be a forgatást és az utómunkát. Június 4-én, a trianoni békeszerződés 101. évfordulóján tervezik bemutatni. / Fotó: Bara Szilvia, A Béke követei Kft

 

A JÁTSZMA (r.: Fazakas Péter)

Miről szól? Jung András (Nagy Zsolt) állambiztonsági tiszt zavartalanul él feleségével (Hámori Gabriella) a 60-as évek Budapestjén, az előrejutásban csak rivális kollégája, Kulcsár (Scherer Péter) hátráltatja. Egy lezáratlan ügy kapcsán felbukkan a nyugalmazott Markó alezredes (Kulka János), és egy szövevényes kémjátszma bontakozik ki, amiben senki sem az, aminek elsőre látszik.

Miért várjuk? A vizsga feszes és izgalmas ügynökfilm, a hidegháború derekán játszódó folytatásában pedig további izgalmas fordulatokra van lehetőség. Jó hír, hogy ismét Köbli Norbert írta, és visszatér a remek színészgárda. Kulka szerepébe még a színész által néhány éve elszenvedett stroke-ot is beleírták, Markót titokzatos és kifürkészhetetlen központi figuraként láthatjuk viszont. 

Hol tart a munka? A felvételek java tavaly lezárult, de Fazakas Péter rendezőtől megtudtuk, hogy idén még négy napot forgatnak hozzá stúdióban és külső helyszínen. Ezzel párhuzamosan a filmet már vágják, készülnek a CGI-effektek és szerzik a zenét is. „A vizsga 10. évfordulóján tervezzük bemutatni a hazai mozikban. Streamingben egyelőre nem gondolkodunk, már amennyire ebben a helyzetben biztosat lehet mondani” – osztotta meg velünk a film producere, Lajos Tamás. / Fotó: Fazakas Péter 

 

MENTÉS MÁSKÉPP (r.: Rózsa Gábor)

Miről szól? Márk 29 éves, fásult irodista (Sándor Péter), akit furcsa feladatra bérel fel egy aggódó apa (Trokán Péter). A férfi azt szeretné, ha Márk kigyógyítaná lányát a depresszióból, de a terápiának része, hogy Dóra (Dézsi Darinka) közben nem tudhat róla. Márk és egy haverja, Csabika ezért titokban elkezdik manipulálni Dóra életét.

Miért várjuk? A krimi-vígjátékként és “vérbeli közönségfilmként” beharangozott alkotás alaphelyzete rengeteg ötletes fordulathoz vezethet, talán még egy szokatlan módon kibontakozó romantikus szál lehetősége is megvan benne. Ha az önerőből, független produkcióban készülő film alkotónak lelkesedése átjön a vásznon, már jól fogunk szórakozni. 

Hol tart a munka? Tavaly a járvány miatt maradt félbe a forgatása, idén tervezik befejezni. Optimális esetben nyáron kerülhet mozikba. 

 

HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB (r.: Császi Ádám)

Miről szól? Valóság és fikció keveredik a történetben, amiben egy színházi rendező öt nehéz sorsú roma fiatal életéről készít előadást. A darabban a szereplők a színpadon állva mesélik a történeteiket, amik sokszor saját élményeikből fakadnak. A nagysikerű előadást egy berlini színházi fesztivál is meghívja a programjába, ezt a szürreális utazást meséli el a film. Az alkotók a Cigány magyar című előadásuk sikerét és hatását dolgozták fel, ebben az önreflektív történetben.

Miért várjuk? Császi Ádám második nagyjátékfilmjét azóta várjuk, amióta a megkapóan szép és tragikus Viharsarokról bőgve sétáltunk ki a moziból. A Cigány magyar alcíme “csapatépítő tréning magyar állampolgároknak”, amire lássuk be, továbbra is komoly szükség van itthon. Egyszerre arcon csap, érzékenyít és szórakoztat, ezt reméljük a filmtől. “Nem szemérmesen vagy szofisztikáltan kapargatjuk a felszínt, mint más szociográf filmekben, azokban sokszor hiányolom a bátorságot, ez viszont nagyon bátor lesz” mondta el Farkas Franciska, és mi hiszünk neki!

Hol tart a munka? A vágás hamarosan befejeződik és megkezdődik a hang-, majd a további utómunka fázisa. A film producere, Bodzsár István bízik abban, hogy a film világpremiere egy jelentős, A-kategóriás fesztiválon lesz. A hazai bemutatót is ehhez kötnék, ez vagy idén ősszel, vagy jövő év elején lehetséges. 

 

HATALOM (r.: Prikler Mátyás)

Miről szól? Egy uniós biztosi helyre pályázó politikus (Jan Kačer) halálos kimenetelű vadászbalesetbe keveredik. Az ügy miatt összefonódik a sorsa a magánéleti problémákkal küszködő titkosszolgálati ügynökkel (Hajdu Szabolcs), aki szintén az igazságot keresi. 

Miért várjuk? A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készülő filmtől hamisítatlan kelet-európai ízt remélünk, ami mindig jót tesz egy kriminek, politikai árnyalatai pedig izgalmas társadalomkritikára adnak teret. Hajdu Szabolcs színészként kisebb szerepeiben is brillírozni szokott, így nagyon várjuk, milyen lesz a főhős ügynökként.

Hol tart a munka? Idén tervezik bemutatni, de még nincs konkrét dátum. A rendezőtől megtudtuk, hogy 90%-ban felvették, már csak pár forgatási nap van hátra Szlovákiában, amire a helyi lezárások végeztével kerül sor. / Fotó: Pálos Gergely, MPhilms

 

TOBI SZÍNEI (r.: Bakony Alexa)

Miről szól? A dokumentumfilm főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében, egy kis faluban él a családjával, akik mindenben segíteni próbálják őt, a film Tobi és az édesanyja viszonyára helyezi a hangsúlyt. A 2016-os Inkubátor program egyik nyertes filmterve.

Miért várjuk? A magyar LMBTQI+ közösség fokozatosan növekvő, alkotmányos ellehetetlenítése és kirekesztése miatt mindennél fontosabb olyan történeteket készíteni és nézni, mint amilyen Tobié. Nagyon várjuk, és drukkolunk Bakony Alexa filmjének, hogy a toleráns és biztonságos buborékon túl, olyan körökbe is eljusson, ahol Tobi története képes a gyűlöletet elfogadássá változtatni.

Hol tart a munka? Bakony Alexa filmtervére az amerikai Sundance Intézet és az egyik legrangosabb dokumentumfilm fesztivál, az IDFA pitchfóruma is felfigyelt. A filmet idén tervezik limitált moziforgalmazás formájában bemutatni, leghamarabb a nyáron kerülhet műsorra. Forgalmazója a Filmfabriq lesz. 

 

ÉDEN (r.: Kocsis Ágnes)

Miről szól? Éva (a horvát származású Lana Barić) allergiás minden kémiai anyagra, a légszennyezésre, a rádiohullámokra és az elektromos mezőkre is. Hiperérzékenysége miatt teljes elszigeteltségben, az emberek közé lépve futurisztikus szkafanderben kell töltenie az életét, így nincsenek igazi, működőképes kapcsolatai. Egy pszichiáter (Daan Stuyven, belga zenész) segítségével kezd először mélyebben elgondolkodni azon, hogy a betegsége talán nem fizikai, hanem lelki eredetű. 

Miért várjuk? Kocsis Ágnes avatott mestere a társadalomtól és egymástól való elidegenedés, és a magány ábrázolásának – imádtuk a Friss levegőt és a Pál Adriennt is, mindkettő megjárta Cannes-t (ahogy A vírus című rövidfilmje is). Szerkesztőségünk egyik tagját már tavaly ősszel, Szolnokon lenyűgözte a futurisztikus képi világ és a költői melankólia, és túl a sokadik mozi nélkül töltött hónapon, pont egy ilyen nagyvászonra álmodott filmmel szeretnénk oda visszatérni.

Hol tart a munka? A film nemzetközi premiere tavaly februárban, a kísérletező szellemiségű filmeket beválogató Rotterdam Filmfesztiválon volt, itthon pedig a szolnoki Alexandre Trauner fesztivál közönsége láthatta először. A rendező elmondása szerint a filmet mozivászonra készítették, és ott is tervezik bemutatni, 2021 folyamán. 

 

KILAKOLTATÁS (r.: Fazekas Máté)

Miről szól? A történet az elszánt bírósági végrehajtó, Ricsi (Orosz Ákos első nagyjátékfilmes főszerepe) egy napját követi végig. Egy idős nénit kell kilakoltatnia, de a helyszínen nem várt ellenállásba ütközik. A néni ugyanis semmilyen körülmények között nem akarja elhagyni a házát, a férfi ezért egyre abszurdabb szituációkba keveredik. A nap során a rendőrség, a közmű, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem is felsorakozik mellé, hogy elhárítsanak egy-egy krízist. 

Miért várjuk? Hivatalos szervek abszurd működéséről mindig A tanú jut eszünkbe, és hiába imádjuk Virág és Pelikán elvtársat, bízunk benne, hogy egy friss hangú, elsőfilmes rendező is meg tudja mutatni, hogyan kell itthon jó szatírát csinálni. Fazekas Máté forgatókönyvében hemzsegnek a szereplők, olyan csodálatos színészek ugranak be egy-egy kisebb szerepre, mint Török-Illyés Orsolya, Láng Annamária, Znamenák István, Mészáros Blanka, Trill Zsolt és még sokan mások. 

Hol tart a munka? A filmet jelenleg vágják, és 2021 őszén tervezik a bemutatót.

 

A 2021-es magyar filmek listáját folytatjuk, a gyűjtésünk első része itt olvasható.

Címlapfotó: Badits Ákos - Űrpiknik