Menekülés főszereplője, a harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán. 

A félelem megeszi az afgán menekült lelkét

A Menekülésben nem történik olyan, amiről ne hallottunk volna már ezerszer, mégis megtépázza a lelkünket és fenyegető közelségbe hozza a folyamatos halálfélelmet. Animációs formában, terápiás jelleggel bontakozik ki az Afganisztánból gyerekként elmenekült férfi története, amely a szűkített listára felkerülve a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi film Oscar-díjáért is versenyben van.

Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik. A jótékonysági vetítést követően a látottakról és az Ukrajnából érkező menekültek helyzetéről Papp Bojána dokumentumfilmes beszélget Vadai Viviennel, a Menedék Egyesület jogi tanácsadójával.

A jótékonysági vetítésről további információk, és jegyvásárlási lehetőség az esemény Facebook oldalán olvashatók.

Forrás: Mozinet