Az NFI közreműködésével készülő filmszakmai podcast-sorozatunk legújabb adásának három, a Filmintézet támogatásával megszervezett tábor a témája: a 15 és 18 év közötti korosztály számára nyitott Szerepcsere, a 13 és 19 év közötti kamaszokat váró FFP Cinemira Junior Script Lab és a 18-35 év közötti korosztálynak szóló FFP tábor. Ebből kettő már 2019 óta létezik, így Gyulaváriék be tudtak számolni olyan lelkes résztvevőről is, aki már mindhárom tábort kijárta.

Hamarosan elérhető lesz az NFI oldalán egy kérdőív, amely segít a film iránt érdeklődőknek megtalálni mely szakmák illenek hozzájuk. A tesztet mi is kitöltöttük, és az eredményét közösen elemeztük ki a vendégeinkkel. Ugyan a legtöbben tényleg rendezők vagy operatőrök akarnak lenni, a táborok szervezői fontos feladatuknak tartják, hogy a filmhez kapcsolódó egyéb szakmákat is megismertessék és vonzóvá tegyék. Beszámoltak például egy olyan tizenéves táborozóról, aki ott kapott kedvet a maszkmesteri munkához.

 

A budapesti helyszínű Szerepcsere tábor résztvevői, azon túl, hogy megismerkedhetnek különöző filmes szakmákkal, két csoportra bontva egy-egy rövidfilmet is elkészítenek, illetve a fóti filmstúdióba is ellátogatnak. A Cinemira Junior Script Lab a forgatókönyvírás iránt érdeklödő fiatalokat várja, ahol a saját sorozat- vagy filmötleteiket fejleszthetik. Lakos Nóra, a tábor szakmai vezetője mesélt a fejlesztéssel járó érzelmi hullámvasútról, és arról, milyen nagy öröm tud lenni, amikor jellemzően introvertált, az irásban kiteljesedő fiatalok képesek kiállni a közönség elé és előadni a tervüket.

Taraczky Mila két éve vett részt a vidéki helyszínen megtartott FFP táborban, majd egy évvel később asszisztensként tért vissza. Mesélt a tábori élményeiről, az Elmegyek című kisfilm forgatásáról, amely a kezdő ötlettől a vágásig a tábor tíz napja alatt készült el, jelenleg pedig folyik a fesztiváloztatása. Átbeszéltük, hogyan épülnek ki szakmai kapcsolatok ezekben a táborokban, milyen visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől és a szülőktől, és a jövőbeli terveiket is érintettük a táborokkal kapcsolatban. Befejezésül a szabadúszó munkavégzés előnyeiről és hátrányairól is beszéltünk.

A FFP Cinemira Junior Script Labra és a Szerepcsere táborra április 30-ig, az FFP táborra pedig június 1-ig lehet jelentkezni. A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető a Spotify-on, az Apple Podcasts-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.