Az Anyáim története tavaly a kanadai Hot Docs Fesztiválon mutatkozott be 2020-ban, különdíjat nyert a BIDF-en, március 11-én pedig országszerte elérhetővé válik. Alkotói az SZFE doktori iskolájának hallgatói, előtte párhuzamosan végezték a dokumentumfilm-rendező osztályt és a Doc Nomads képzést. Egy közös kazincbarcikai filmkészítő gyakorlaton barátkoztak össze, amiből film végül nem született, de Haragonics Sári és Dér Asia közben rájött, mennyire hasonlóan gondolkodnak a világról és a szakmáról.

Közösen indultak el a Norvég Alap társadalmi változásokról szóló kisfilm pályázatán, az elnyert tanulmányi körút pedig egy véletlen, ám nagyon is meghatározó találkozáshoz vezetett: megismerkedtek egy Oslóban élő magyar férfipárral és itthon örökbefogadott kisfiúkkal. A velük folytatott beszélgetés nem hagyta őket nyugodni a hazaúton, elhatározták, hogy a szivárványcsaládok gyermekvállalásának nehézségeiről fognak filmet csinálni.

Virág és Nóra a kislányukkal a filmben (fotó: HBO)

Adásunkban felidézték az első találkozást Virággal, az egykori LMP-s parlamenti képviselővel, és párjával, Nórával, akik éppen örökbefogadásra készültek, amiről mesét is írtak a gyermekük számára - a rendezők ezt tökéletes dramaturgiai szálnak tartották a dokumentumfilmhez. Megosztották velünk azt is, hogy Virág és Nóra miért ment bele a szereplésbe, és hogy a két anya mit akart ezzel üzenni a társadalomnak. Asia és Sári a filmkészítői feladatokat megosztva, kétfős stábként állt neki a munkának, a kihívások mellett ebből váratlan előny is származott. Átbeszéltük, hogyan sikerült elhárítani a finanszírozási problémákat, és milyen szerepe volt a nemzetközi pályázatoknak, pitch fórumoknak, a Sundance Intézetnek és az HBO-nak abban, hogy a film elkészülhessen.

Kiderült, miért nem akarták, hogy a film a melegek örökbefogadása ellen szóló kormányzati kampányról szóljon, és hogyan küzdöttek azzal, hogy megtalálják az egyensúlyt a politikai közeg és a személyes történet bemutatása között. Elmesélték, milyen volt a teljesen új helyzetbe került, kétéves kislánnyal forgatni. Megtudtuk, hogyan változtatott meg menet közben mindent az, hogy a család úgy döntött, Bécsbe költözik, mivel döbbentette meg Nórát az elkészült film, és hogy mennyire meglepő reakciót váltott ki a kislányukból.

A rendezők elárulták azt is, mit gondolnak róla, hogy a film azzal egyidőben mutatkozik be itthon, hogy az egyedülállók és a melegek örökbefogadását szinte teljesen ellehetetlenítő törvénymódosítás lépett életbe, homofób helynek tartják-e Magyarországot, és hogy milyen társadalmi reakciókban bíznak az Anyáim története nyomán. Felfedték, hogy milyen önálló projekteken dolgoznak és szóba került az is, hogyan készül a #FreeSZFE mozgalomról szóló közösségi dokumentumfilm.

Az Anyáim története március 11-től látható az HBO GO kínálatában.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van Mixcloudon és az iTunes-on, illetve korlátozott ideig a Soundcloudon

Show Notes

  • 00:00:26 - Az első közös forgatás
  • 00:02:56 - Skandináv körutazás
  • 00:06:24 - Találkozás az anyákkal
  • 00:07:18 - Filmet csinálni kétfős stábbal
  • 00:18:50 - Politikai közeg
  • 00:25:28 - Forgatás a családdal
  • 00:40:00 - Vágás és Hot Docs premier
  • 00:46:00 - Milyen hatással volt rájuk a családdal töltött idő?
  • 00:49:10 - Milyen társadalmi hatást válthat ki a film
  • 00:58:11 - Következő filmek