A beszélgetést egy játékkal indítottuk, kíváncsiak voltunk, Zsanett és Dániel átmenne-e egy hasonló teszten, aminek a főszereplőjüket, a Szacsvay László által megformált Bélát kiteszik. Az adás kétharmadánál kiderül, mennyire jó a memóriájuk. Öregedéssel, a fokozatos fizikai leépüléssel egyre több film foglalkozik külföldön Michael Haneke Szerelmétől A bakancslistán át egészen az Èletrevalókig számtalan példát lehet találni, ebbe a sorba próbáltuk a hangneme alapján besorolni a Valami madarakat, amely az elsőfilmeseket segítő Inkubátor Program támogatásával valósult meg.

A Valami madarak forgalmazója, a Mozinet egyenesen a magyar Életrevalóknak kiáltotta a filmet, kíváncsiak voltunk, mit szólnak ehhez a párhuzamhoz az alkotók. Arról is szó esett, hogy míg az Amerikában népszerű, korosodó sztárokkal megpakolt geronto-vígjátékok gyakran esnek abba a hibába, hogy kinevetik az öregséget, Hevérék a kezdetektől tudták, ők nem akarják kigúnyolni az idős szereplőiket.

Danit és Zsanettet is személyes élmények inspirálták a téma feldolgozására, az ápolásra szoruló idősek miatt az ő családjaikban is szembe jöttek azok a dilemmák, amik a filmben felmerülnek az otthonba helyezéssel kapcsolatban. Mit tehetünk egyéni és társadalmi szinten, hogy ennek a korosztálynak jobb legyen? Az biztos, hogy egy kis türelem és odafigyelés nagyon sokat tud érni: sokadjára is meghallgatni ugyanazt a történetet, megenni a sütit, amivel kínálnak minket, akármilyen rossz is már az ízük.

Valami madarak

Szépkorú színészekre egyre kevesebb filmszerepet írnak, ezt mindketten nagy hiányosságnak tartják, elmondásuk szerint a forgatáson is érezni lehetett, milyen jól érzi magát az idősebb generáció, ha dolgozhat, ha elmondhatja a történeteit – és ugyanez igaz az idős közönségre, akik hiányolják a róluk szóló filmeket.

Mennyire folynak bele a másik munkájába? Zsanett és Dániel egyébként az életben is egy pár, ami nem kis részben köszönhető az öt éven át készülő Madaraknak. Megkértük őket, mondják el, hogy a másik személyiségéből, mi érezhető ki a legtisztábban a filmből. És vajon Bélában vagy Zoéban van belőlük egy-egy darab?

Tinédzserkori lázadásról, a magányra való rákapcsolódásról és az idősotthonokban tapasztalt hangulatról meséltek, amit a filmben is minél hitelesebben törekedtek átadni. Béla tesztje valós kérdéssorra épül, elmondták, szerintük ez miért hozza megalázó helyzetbe az időseket. És vajon a fiút, aki idősek otthonába rakja Bélát, inkább pozitív vagy negatív szereplőnek látják? A közönséget megosztotta ez a kérdés.

Elmesélték nekünk, miért tervezik komolyan a külföldre költözést, meg lehet-e élni a filmezésből inkubátoros alkotóként, és elsőként a Filmhu podastjében árultak el részleteket a második nagyjátékfilmervükről. Budapest egy titkos szeglete érdekli őket, és egy kulturális és etnikai határvonalakat átlépő szerelmi történetet akarnak elmesélni. Kertész Zsanett és Hevér Dániel búcsúzóul elárulta, mit kívánnak maguknak és a magyar filmnek 2024-re, és azt is, hol és hogyan töltenék el a 75. életévüket.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találjátok meg az adásainkat: Spotify, Apple Podcasts és Google.

A podcast elején és végén Kalotás Csaba filmzenéje hallható.

A címlapképet Pozsonyi Janka készítette.