A kortárs magyar irodalom nagyjai nyíltak meg neki Privát Mészöly című filmjében, de készített portréfilmet Kassákról és Ember Juditról is. Az Anyáim történetében azt mutatja meg egy személyes történeten keresztül, hogy az elmúlt időszakban milyen Magyarországon meleg párként gyereket örökbefogadni. Legutóbbi dokumentumfilmjét, a Nem halok meget január elejétől vetítik a hazai mozik.

Einspach Gábor testében hasnyálmirígy rákot diagnosztizáltak, a gyógyulási arány ijesztő, csupán 5%. A műkereskedő azonban sajtos technikát választ a túlélésre, szinte betegségtudat nélkül menetel végig a kezeléseken, és megfordítja a kézenfekvő hozzáállást: nem csak 5%-a van a túlélésre, hanem öt teljes százaléka van rá. Dér Asia pedig öt éven keresztül követte Gábort a gyógyulás alatt és figyelte a nem szokványosan gondolkodó ember életét.

A rendező saját bevallása szerint minden filmje kicsit terápia önmaga számára, nem volt ez másképpen a Nem halok meg esetében sem. “Filmkészítőként és emberként is meglepett, hogy mennyire másképp alakulnak a történetek, mint ahogy azt filmekben, vagy kiemelt történetekben látjuk.” Eleinte ő maga is sztereotípiákkal állt ahhoz, hogy mi történik valakivel egy ilyen nehéz élethelyzetben, amit a film hőse szisztematikusan megcáfolt. A beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy bosszankodott-e, amikor a szereplő nem azt az ívet járta be, ami a film dramaturgiájának jót tett volna.

Nem halok meg

Dér Asia filmes családba születetett, így nagyon is tudta, hogy mit vállal, amikor a dokumentumfilm készítést választotta hivatásául. Úgy érzi, hogy sokkal inkább illek ez a műfaj a habitusához, mint, amikor egy kitalált történet létrehozásához egy hatalmas stábot kell instruálnia. De beszélgettünk arról is, hogy miért kezdi érdekelni egy téma, és először az alany, vagy a feldolgozandó kérdéskör ötlete nyomán indul el és arra is választ kapunk, hogy szabad-e elvárásokkal nekilátni egy dokfilm készítésének, és mennyire kell nyitottnak lennie annak, aki ebben a műfajban alkot.

Előkerül egy film, amit több, mint tíz éve kezdett el forgatni, és még egyáltalán nem biztos, hogy valaha a nézők elé kerül, de a podcastból az is kiderül, hogy mit csinál jelenleg egy spanyol sziget apró kis falujában és ott el tud-e szakadni a dokumentumfilmes létformától.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találjátok meg az adásainkat: Spotify, Apple Podcasts és Google Podcasts.