Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző 1907. április 18-án született Budapesten. Apja nagylóci birtokán szívta magába a palóc kultúrát, különösen a zenét, amely meghatározó élmény lett egész életére. Ötéves korától hegedült, később zongorázni is tanult, hétévesen lépett fel először nyilvánosan. A lipcsei konzervatóriumban zeneszerzést tanult, 1929-ben diplomázott. 1931-ben Párizsba ment, a következő évben Budapesten Dohnányi vezényletével bemutatták - Richard Strauss által is elismerően fogadott - Szerenádját.

1935-ben kezdődött filmzeneszerzői karrierje. Összesen több mint száz filmzenét komponált, így az ő zenéje szól A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is. Szimfóniáit, hegedű- zongora és gordonkaversenyeit, kamaraműveit, zongoradarabjait és kórusműveit a legnevesebb előadók, világhírű hangszeres szólisták adták elő.

Szülőhazájához és a magyar kultúrához élete végéig kötődött, hosszú távollét után, 1974-ben látogatott haza, a műveiből összeállított hangverseny alkalmából. Hollywoodi villája falán szinte kizárólag magyar festmények függtek, és mindig szívesen segített honfitársainak. Rózsa Miklós 1995. július 27-én halt meg Los Angelesben.

A Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány és a Magyar Hollywood Projekt határozott szándéka az, hogy Rózsa Miklós tiszteletére emléktáblát helyezzen el a nagy zeneszerző családjának nagylóci (Nógrád megye) kúriáján és ott egy rózsakertet avasson fel. Születésének 110. évfordulója alkalmából, 2017. április 18-án pedig szándékuk szerint budapesti emléktábla avatási ünnepségre kerül sor. Meggyőződésük, hogy Rózsa Miklós emlékének ápolása és megőrzése a magyar kultúra kiemelkedő sikereire emlékezve széleskörű magyar érdek. A 110. évfordulós megemlékezést emlékkoncert, emlékest is kíséri majd Szécsényben. A 2016 őszén lebonyolításra kerülő Magyar Hollywood Túra 2016 egyik állomása lesz Nagylóc, ezzel is ösztönözve a háromszoros Oscar-díjas nagy magyar zeneszerző emlékének ébren tartását.