Ezt a berlini fal leomlásának ugyancsak huszonöt éves évfordulója adja, a témakört több művészeti csoport dolgozza majd fel az Együttlét alatt, különböző művészeti produkció, közösségi akció és performansz keretében. A Monostori Erőd Dunai Bástyájából Kelet- és Nyugat-Mediawave lesz, és a programkínálat is ez alapján válik szét.

 

Utóélet, Van valami, Balathon Method, Ida - filmes kínálat

A 25. Mediawave Film és Zenei Együttlét versenyprogramjába 78 országból 1494 filmes nevezés érkezett, ebből az előzsűri 84-et választott a nemzetközi, 43-at a magyar, 49-et pedig az Úton Online Filmfesztivál programjába. Versenyprogramon kívül, a Mediawave Filmfórumhoz kapcsolódóan mutatják be a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2015-ben végzett osztályának diplomafilmjeit, Zomborácz Virág Utóélet című filmjét, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanját, Szimler Bálint-Rév Marcell Balaton Method és Szemző Tibor Csoma legendárium című egész estés filmjét. Ezeken kívül Pawel Pawlikowski Oscar díjas Ida című filmje és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című, mozikba nem került munkája is megtekinthető lesz az Együttlét mozitermeiben.

MW2 600

Rock, punk, jazz, underground, ethno- és népzene - zenei kínálat

Április 30-án erőteljes jazznap várja az érdeklődőket, az Együttlét ezzel a nappal csatlakozik a Nemzetközi Jazz Nap programjához. Az elmúlt években hagyománnyá vált májusfaállítás sem marad el: a fát Albert Ayler free jazzlegenda halálának negyvenedik évfordulóján  hazai és külföldi avantgardista zenészek fogják közösen felavatni. Aznap lép fel többek közt a tavalyi Mediawave-re a The Thing-gel érkező Paal Nilssen-Love, aki idén egy fiatal norvég csapattal, a Love Large Unit-tal koncertezik, valamint a holland és amerikai zenészekből álló Cactus Truck. Május elsején ünnepli a fesztivál fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból Grencsó István, Geröly Tamás és Iva Bittová is koncertezik, és a Dunai Bástya egy születésnapi ünneplés helyszíne lesz.

A május 2-i zárónap programjait egy valós bolgár esküvő fogja összekötni a nap különböző zenei eseményeivel, a műhelyek bemutatják a Mediawave-en szerzett ismereteiket egy-egy kiállítás, film, vagy más performansz keretében. Bemutatkoznak a népi asztalok: a tavaly elkezdett, több ország kultúráját bemutató eseményen a különböző országok, népcsoportok egy-egy asztalon mutatják be saját régiójuk gasztronómiáját, illetve a szervezők egy szabad színpadot is biztosítanak a tájegységekről hozott népdalok, táncok és zenék előadására.

MW1 600

Filmes, fotós, zenei műhelyek, családi programok - összművészeti előadások

A Mediawave művészeti műhelyeiben  közösen végzett alkotómunka során a teljesen kezdők, érdeklődők és haladók fejleszthetik tudásukat a vizuális, zenei, színház- és irodalmi workshopokon. A filmes és fotós műhelyek mellett lesz fény- és üvegfestő, az Új Forrás folyóirat irodalmit, Iva Bittová énekes műhelyt, Both Miklós roma-magyar progresszív zenei műhelyt, a Csángálló spontán közösségit, de egy-egy zenei műhelyt tart Grencsó István és Hajnóczy Csaba is. Miguéu Montanaro, aki fiával, Baltazarral lép fel az Együttléten akusztikus zenei műhelyt tart, ahová a 25 éves évfordulóra több lengyel, szerb, és vajdasági visszatérő érkezik. A FAQ Színház és a 21. Színház a Nevelésért Egyesület színházi műhelyeket tart majd az Együttléten, és lesznek a mozgást előtérbe helyező workshopok is.

Gyermekeknek szóló programokkal is készül a Mediawave: május elsején és másodikán egész nap a győri Gyermekek Háza, a Vaskakas Bábszínház, Rutkai Bori és a Sárkányjárgány, a győri Forrás Waldorf iskola, a Méhkasaula csoport, a Magyaróvári Íjász Sportegyesület és az Ördöngős Zenetanoda is kitelepül, és családi programokkal  szórakoztatja a gyermekeket, amíg a szülők fesztiváloznak.