A Robert Lantos (Csodálatos Júlia) produceri munkája alatt készülő Hunyadi-sorozat 2021-ben 76,9 millió forint gyártáselőkészítési támogatást, majd 10,5 milliárd forint filmgyártási támogatást kapott. „Utóbbiból az NFI csak 3,6 milliárd forintot nyújtott saját forrásból, a maradék 6,9 milliárd forintos összeg kormányhatározat alapján nyújtott támogatás volt" - emeli ki a Forbes. Idén nyáron pedig 150 millió forintos marketingtámogatást ítélt meg a döntőbizottság a produkciónak.

Az üzleti magazin megkereste a NFI-t az ügyben, hogy tájékoztassák őket, a Nemzeti Filmiroda „Állami támogatásra jogosult és támogatásban nem részesülő filmalkotások” nevű nyilvántartása szerinti 13,7 milliárd támogatási összeg pontosan hogyan állt össze. „A forgatás 2022-es rajtjakor, július 20-i dátummal a Támogatott a Támogatási Szabályzat 17.9. pontja alapján előterjesztett kérelmére a Támogató további 522 166 000 forint pótlólagos támogatásban részesítette a produkciót, majd egy 2023. május 9-i döntéssel egy újabb kormányhatározat alapján 1,8 milliárd forint támogatásban részesítette" - idézi a Forbes  az NFI válaszát. „Most ősszel az utómunka szakaszban a Támogatott ismételten pótlólagos támogatási kérelmet nyújtott be, a Televíziós Döntőbizottság pedig október 3-án úgy döntött, további 2,15 milliárd forint pótlólagos támogatásban részesíti a sorozatot."

A Nemzeti Filmtézet által adott információk alapján, Forbes kalkulációja szerint A holló felemelkedése 4,6 milliárd pótlólagos támogatában részesült, így eddig összesen több mint 15,2 milliárd forintnyi állami támogatást kapott, ezzel a produkció teljes költségvetése már 20 milliárd forint felett van.

Az Index néhány nappal ezelőtt megjelent interjújában Lantos Róbert producer arról számolt be, hogy a valószínüleg 2024 decemberében bemutatásra kerülő, a nemzetközi forgalmazást is céljai közé tűző megaprodukció utolsó két részét az eddigi tervekkel ellentétben mégsem mutatják be a mozikban. „Érdeklődés világszinten van, de az a stratégiánk, hogy nem darabokban, hanem együtt mutatjuk be a sorozatot. Nekünk azt kell bebizonyítani, hogy annak dacára, hogy ezt a sorozatot nem angolul forgattuk, versenyképes a világ legnagyobb és legfontosabb televíziós sorozataihoz mérten is" - nyilatkozta a magyar-kanadai producer a lapnak.

Nyáron mi is kilátogatunk a forgatásra, ahol látványos díszletek között kérdeztük az alkotókat. „Az elpusztított falu, az egy halomba gyűjtött műholtestek és a várfal hármasa láttán minimális képzelőerő sem kell ahhoz, hogy beinduljon a saját filmünk Nándorfehérvár ostromról. Az egyik kísérőnk azért segít, mutat egy felvételt a lángoló házak között átvonuló törökökről. A látvány elsőrangú, kicsit el is bizonytalanodom, hogy ez most egy konkrét snitt vagy egy mobillal felvett videó. Kiderül, hogy az utóbbi, de a sorozatnak sem vált volna a szégyenére. A filmforgatás persze jelentős mértékben szemfényvesztés: a házakat eleve romos állapotban húzták fel, és a falaik közé rejtett, gázpalackokra rákötött pirotechnikai eszközök szórták a lángokat."

A forgatókönyv Bán Mór regényfolyama alapján készült, a főszereplők Kádár L. Gellért (Hunyadi János), Rujder Vivien (Szilágyi Erzsébet), Törőcsik Franciska (Brankovics Mara) és Csémy Balázs (Vitéz János) lesznek. A showrunner Lengyel Balázs, de rendezett epizódot Szász Attila, Robert Dornhelm és Nagypál Orsi is. A vezető producerek Lantos mellett Krskó Tibor, valamint Hazai Cecília és Hazai Kinga. A holló felemelkedése várhatóan 2024 végén lesz látható.