Az 1920-ban készült A halál után a némafilmkorszakban népszerű fantasztikus kísértetfilm műfajának ritka példája. Azért is nagy jelentőségű, mert 42 magyar fantasztikus némafilmből mindössze három maradt fenn. Rendezője a magyar filmművészet egyik úttörője, Deésy Alfréd, aki Az operaház fantomja szerzőjeként is ismert francia író, Gaston Leroux regényét vitte filmre. A főszerepet a korszak kedvelt színésznője, a nemzetközileg is sikeres Hollay Kamilla játssza. A film gazdag színvilága és egyedi technikai trükkjei miatt is különlegesnek számít.


A halál után

A filmritkaság egyetlen, majdnem teljes példánya a brüsszeli Cinémathèque royale de Belgique – CINEMATEK gyűjteményében maradt fenn. A teljeskörű restaurálás 2023-ban belga-francia-magyar együttműködésben valósult meg, az ACE (Association des Cinémathèques Européennes) A Season of Classic Films programjának keretében, az Európai Unió Kreatív Európa MEDIA programjának támogatásával. A színezett nitrokópia digitalizálását és fényelését az NFI Filmarchívum, digitális restaurálását az NFI Filmlabor 15 restaurátora végezte, együttműködésben a CINEMATEK-kel és a párizsi Cinémathèque française-zel. A filmhez újonnan komponált kísérőzene is készült.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor a vetítés mellett részt vesz a klasszikus filmek vásárán (Marché du Film Classique) és a kapcsolódó konferencián is. Ráduly György filmmegőrzési és technológiai divízió igazgató a szeptemberben rekordnézettséggel zárult, világsztárokat felvonultató Budapesti Klasszikus Film Maraton tapasztalatairól tart előadást; a Filmlabor igazgatója, Sovák Viktória pedig az analóg filmgyártás kihívásairól tart előadást.

A mozi szülővárosában, Lyonban rendezett Lumière Fesztivált Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier, a világhírű francia rendező hívta életre. Programjába 2017 óta rendszeresen meghívást kapnak restaurált magyar filmek, így 2022-ben az André de Toth néven világhírűvé vált magyar rendező, Tóth Endre Magyarországon készült filmjeinek szenteltek programot, tavaly pedig Elek Judit Majd holnap című alkotását vetítették.

A halál után felújításáról a Filmarchívum honlapján lehet bővebben olvasni.