Tiszta kézzel

Bagota Béla (Frusztra) és Perlaki Márton filmje egy Podmaniczky Szilárd novellán alapul: érdekesség, hogy az eredetileg feladatként kapott novellát Bagota korábban elcserélte Lóth Balázzsal, aki el is készítette a saját verzióját C-változat címmel ugyanebből a novellából. Közben Bodzsár Márk dramaturg segítségségével Bagota is fejlesztgette a forgatókönyvet: így az eredeti kafkai hangulat egy gyilkossági történetben is működni tudott. Bagota filmjében a főszereplő (Keresztes Tamás) a rendőrségre érkezik - a hivatali ügyintézés jellegzetes hangulatát és történetsíkok közötti váltást is ügyesen oldották meg az alkotók, Perlaki Márton operatőri munkájában pedig lenyűgőző műgond jelenik meg. A film további szereplői Dankó István, Lengyel Ferenc, Takátsy Péter, Rezes Judit és Törőcsik Franciska.


Fotók a filmből

Éjszaka

Akik követik Császi Ádám pályáját, észrevehették, hogy az 1hét, az Undorground és a Gyengébb napok sikerei után jelentős fordulat következett, az új munkamódszer eredménye a Filmszemlén elismerő oklevelet nyert Ünnep című kisfilm. A diplomafilmként készült Éjszaka vetítése után megerősödött a feltételezés: Császi tanárai nyomására váltotta le a hozzá közelebb álló, verbális, lazább stílust, és kezdte keresni a metaforikusabb, lírabb megfogalmazás lehetőségeit. Az Éjszaká-ban ennek megfelelően nagy kevés szöveg van: a két fiatal szerelmes figurája, a történet, a megközelítésmód és action gratuit alkalmazása Mundruczó Kornél Afta című filmjét juttathatja eszünkbe. A védésen Császi elismerte: az Éjszaka világa "nem nyelve, nem közege", ezért szívesen fogadta a filmet érő kritikákat is - így viszont végleges változat híján nem tudunk részletet mutatni a filmből, csupán néhány képet.

ejszaka_0036_500


Közel

Ha már az előképeknél tartunk, Janisch Vera diplomafilmjének ihletője egy újsághír volt: a rendező még korábban kapta feladatként, hogy az alig néhány soros gyilkossági hírt történetté fejlessze. A sok munka meg is látszott a végeredményen, még ha a Közel mutat is áthallásokat Mark Romanek Sötétkamra című filmjével: a történet egy rendőrségi fotós alapos és részletes környezetrajzát tárja elénk, aprólékosan és finoman épül fel a tragédiába torkolló történet. A film további szereplői Gáspár Tibor, Andorai Péter és Czukor Balázs.

 


Porcukor

Schwechtje Mihály diplomafilmje egy kisállat-kereskedésben játszódik, ide cuccol be Polgár Csaba, miután kidobja barátnője. Polgár az interneten vadászik nőre - a film tulajdonképpen erre az egy motívumra van felfűzve: a boltban élő kis ragadozók életének egy-egy momentuma felel a főszereplő pillanatnyi (és gyakran változó) lelkiállapotára. Erős és ügyes megoldás - a harmincperces hossz azonban főként a ritmust illetően túlzásnak tűnik, de a sok fiatal tehetség szerepeltetése - Földes Eszter, Trokán Nóri, Kiss Diána Magdolna és a tökéletes technikai kivitelezés ellensúlyozhatja a dramaturgiai egyenetlenségeket.


Epilógus

Lóth Balázs Exit című nagyjátékfilmjéhez készítette előtanulmányként Epilógus című kisfilmjét: a történet, a koncepció és a főszereplő Inotay Ákos is megegyezik mindkét thrillerben. Lóth filmje már jó ideje készen van, már a márciusi New Faces-en bemutatták a sajtó és az érdeklődők előtt, és a nemzetközi fesztiválkarrierjét is megkezdte már. A jéghideg profizmussal elkészített filmben egy biztonsági őr sötét emlékei között barangolhatunk - a film másik főszereplője Péterfy Bori.