A Vespa robogó a háború utáni olasz gazdaság talpra állásának szimbóluma lett, amely társadalmi és nemzetközi kulturális jelképpé is vált az elmúlt 70 évben. Az 1940-es évek Vespája máig a New York-i MoMA modern képzőművészeti múzeum állandó kiállításának az egyik darabja. Az olasz motornak hatalmas reklámot adott a Római vakáció című 1953-as amerikai film, amelyben a főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck Vespán járja be az város nevezettességeit.

Ikonikusnak számítanak azok a fotók is, amelyeken a Ben Hur című 1959-es amerikai film római forgatásán a főszereplő Charlton Heston és a Messalát játszó Stephen Boyd láthatók egy Vespa robogóval. A Vespa rajongójának számít Nanni Moretti olasz rendező is, aki több filmjében is ezzel a motorral szerepelt. 

Charlton Heston és Stephen Boyd a Ben Hur forgatásán

Magyar filmben is játszott már főszerepet az olasz kismotor: Groó Diána Vespa című 2009-es filmjében egy roma kisfiú tűzpiros robogót nyer egy csokipapírban lévő nyereményjátékon. A kisfiú elindul Budapestre, hogy felvegye a nyereményét, és hogy megkeresse vele rég nem látott édesapját. 

Groó Diána: Vespa

A Vespa szabadalmát 1946. április 23-án regisztrálták az olasz ipari minisztériumban. A Piaggo-motor, amelyből azóta világszerte 18 millió darabot adtak el, a második világháború alatt repülőgépgyártással foglalkozó Piaggio család sarja, a mérnök Enrico Piaggio ötlete volt. A Vespa első modelljét Corradino d'Ascanio mérnök - a helikopter prototípusának feltalálója - rajzolta meg. A visszaemlékezések szerint Enrico Piaggio a Vespa első rajzait látva egy darázshoz (olaszul vespa) hasonlította a kerek formájú motort. 

(Forrás: MTI)