A filmfesztivál idén is Bujtor Balázs rendőrzsigulijának felvezetésével, A nagy csinnadratta nevű rendezvénnyel indul, ahol felvonulnak a programban szereplő filmek alkotói. A filmek mellett számos kísérő rendezvénnyel is készülnek a szervezők, az Ötvös Csöpi-filmekhez kapcsolódva közönségtalálkozók és beszélgetések, retro utcabál, szabadtéri koncertek, hollywoodi és Bujtor-emlékkiállítás, valamint gasztronómiai programok és veteránautós találkozók is várják az érdeklődőket.

Az Ötvös Csöpi-klasszikusok, azaz A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba vetítései előtt esténként L. Dézsi Zoltán újságíró, a Buj-tour csapat tagja beszélget a fesztivál díszvendégeivel, Kern Andrással, Gundel Takács Gáborral, Frenreisz Károllyal és Piroch Gáborral. Piroch, a nemzetközileg elismert kaszkadőr önéletrajzi ihletésű rövidfilmjével szerepel a versenyprogramban is. Az Égig érő álmok főszereplői Rudolf Szonja, Ódor Kristóf, Jordán Adél és Szacsvay László.


Piroch Gábor a Bujtor István Filmfesztiválon

Koltai Róbert, a fesztivál korábbi életműdíjasa is ott lesz Keszthelyen, hiszen Elek Ferenc mellett ő a főszereplője a Gaál Ildikó és Surányi András rendezte, az azonos című színdarabból készült Meghalni bárki tud-nak. A fesztiválon be lehet majd pótolni Szeleczki Rozália első egész estés filmjét, a Törőcsik Franciska főszereplésével készült Cicaverzumot, valamint Szakonyi Noémi Veronika rendezői debütálását, a Hat hét című szociodrámát, amit a rendező mellett Vincze Máté Artúr forgatókönyvíró és Romwalter Judit producer is elkísérnek a keszthelyi bemutatóra.

A rövidfilmek között Chilton Flóra két rendezésével (Széllel szemben, My back story) képviselteti magát, de Keszthelyen is látható lesz Dér Zsoltnak a szinkrongyártás világát vígjátéki eszközökkel bemutató filmje, a Dub Hard - Keményre hangolva, valamint Heim Vilmos legutóbbi alkotása, az idei Friss Húson bemutatott Apám fia, amiben Kelemen Bence és Ionescu Raul egy testvérpárt alakítanak. Szerepel a programban Füzes Dániel kisfilmje, a Hogy ne győzzünk című skinheades szatíra és Karácsony Péter társadalomkritikus trilógiájának két darabja, a Vasárnapi emberrablás és A kis hatalmasok is.


A kis hatalmasok

Az animációs filmek versenyében újra nagyvásznon lesz látható Gauder Áron Annecy-ban, Shanghaiban és egy sor más nemzetközi fesztiválon díjazott alkotása, a Kojot négy lelke, valamint A bagdadi láda rejtélye című rövidfilm, amit Báthory Rudolf rendezett, a főszereplő hangját pedig Csankó Zoltán adja.

A vetítések között az alkotókkal Alapi Tóth Zoltán rendező és Király Erika újságíró, előadóművész beszélget. A programba válogatott alkotásokat párhuzamosan vetítik a Balaton Színházban: az egyik terem a Bujtor Mozi, a másik a Latinovits Mozi nevet viseli a fesztivál ideje alatt. A zsűri tagjai idén Ferenczi Gábor rendező-producer, Stork Natasa színművész, Lutter Imre producer, előadóművész, Wiegmann Alfréd és Kalász József rendezők, illetve Bunyik Béla producer.


Kojot négy lelke

A fesztivál A nagy csinnadrattával, azaz a vörös szőnyeges megnyitóval veszi kezdetét augusztus 22-én 17:00-tól Keszthely főterén, és már aznap este vetítik A Pogány Madonnát is. A Bujtor-díjakat augusztus 25-én 17:00-tól adják át a Balaton Színházban, a Bujtor-család jelenlétében. A Csöpi-filmek kivételével minden vetítés és kísérőesemény ingyenesen látogatható. Részletes program a fesztivál honlapján található.

 

 

Borítókép: Kern András a fesztiválon / Fotó: Bujtor István Filmfesztivál