A dokumentumfilmesek rögzítik az emberiséget érintő változásokat és kihívásokat. A VERZIÓ célja az, hogy az ő alkotásaikon keresztül közelebb hozza a nézőkhöz mások valóságát, hitelesen tájékoztasson, és megismertesse a világban élők fájdalmait és örömeit, ezáltal segítve a társadalom értő elfogadását. A Blinken OSA Archívum által alapított fesztivál idén a Nemzetközi-, Diák- és elsőfilmes- és Magyar versenyprogram, az Antropocén, Az igazság nevében és a Világképtár szekciók alkotásain keresztül teljesíti küldetését.

Vannak személyes élettörténetek, mint az Én vagyok Greta, amely Greta Thunberg életéről szól, vagy a Maddy, a modell, amely egy világhírű Down-szindrómás modell történetét mutatja be. 

Maddy, a modell

Sokat mesél a környezetvédelemről és a klímaváltozásról az Erdőrablók, amely a fa betakarításától kezdve az előállított termékek forgalmazásáig dokumentálja az illegális fakitermeléshez kapcsolódó tevékenységek láncolatát. A Szmogvárosban pedig Kína egyik leglégszennyezettebb városának helyi erői küzdenek a kialakult helyzet ellen, nehezen lavírozva a kínai kormány elvárásai és a lokális igények között. 

A világ számos országában a demokráciák belülről erodálódnak, így van ez a Fülöp-szigeteken is. Maria Ressa újságíró és csapata az utóbbi években félelmet nem ismerő, meg nem alkuvó újságírói tevékenységével vált világszerte híressé. A kormány többször is megpróbálta bebörtönözni őket, de mégsem adják fel, és nem hallgatnak el. Az ő munkájukba nyújt betekintést a Frontvonalban.

Szmogváros

Az amerikai kontinensre kalauzol az Epicentrum, a 17 háztömb és a Vivos. Az első alkotás Hubert Sauper legújabb dokumentumfilmje, amely a kubai „utópiába” nyújt bepillantást, kiérdemelve a legjobb dokumentumfilmnek járó nagydíjat is az idei Sundance Filmfesztiválon. A második egy washingtoni afroamerikai család életének felkavaró történetét dolgozza fel. A Vivos Ai Weiwei alkotása a Mexikóban nyom nélkül, erőszakosan eltűnt személyek hozzátartozóiról és megrázkódtatásaik emberi vetületeiről.

David France dokumentumfilmje, az Üdvözöljük Csecsenföldön, kendőzetlen bepillantást enged a kirekesztettségbe és a kilátástalanságba, és azokról a bátor aktivistákról szól, akik küzdenek a brutális anti-LMBTQ kampánnyal Csecsenföldön. Az Ébredj a Marson pedig egy Svédországban élő koszovói család küzdelmét mutatja be a „reményvesztettség szindrómával”.

Epicentrum 

A magyar alkotók is rendkívüli témákat dolgoznak fel idén. A Hűség Anna és Antal legyőzhetetlen szerelmét és Alzheimer-kórral vívott fáradhatatlan küzdelmét mutatja be. A Védelem alatt egy szociális munkás napjait követi figyelemmel, ahogyan három bántalmazott nővel dolgozik, eközben pedig a segítő munka kihívásaiba is betekintést enged. A Visszatérés Epipóba pedig egy nyolcvanas évekbeli magyarországi nyári tábor emlékezetébe kalauzol, amely tele van ellentmondásokkal: van, aki élete legszebb időszakaként emlékszik azokra az időkre, mások viszont fájó emlékeket rejtegetnek magukban bántó mondatokról, megszégyenítésről vagy ennél is komolyabb visszaélésekről.

Védelem alatt

A fesztivál részletes programja a hivatalos oldalon érhető el.

A virtuális nézők a fesztivál honlapján férnek majd hozzá az idei teljes programhoz. A filmek a VERZIÓ időtartama alatt bármikor megnézhetőek, nem fix időpontú vetítések lesznek. A közönségtalálkozókat vagy a kerekasztalbeszélgetések is online kísérhetik majd figyelemmel. Az online látogatók többféle bérlet közül választhatnak majd, és egy filmre is vásárolhatnak jegyet, de lesznek ingyen elérhető alkotások is a repertoárban. Egyes filmek limitált számú nézőnek lesznek elérhetőek, érdemes már most átböngészni a filmkatalógust.

További jegyinformációk itt találhatóak

A 17. VERZIÓ Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

Forrás: Verzió