Kezdődik a komáromi Monostori Erődben a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét, melynek nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről, Irántól Uruguay-ig bezárólag. Látható lesz Thierry Knauff filmje, a Vita Brevis, amely a Tisza hullámain virágzó milliónyi kérészről szól. Az Úton / On the Road online filmfesztivál filmjeiből is többet levetítenek, az internetes elérés után filmvásznon is látható lesz a Nabilah, egy afgán nő története, akit német katonák mentenek meg egy baleset után, amivel viszályt okoznak a falu életében. A Nagyapa éneke Mexikóból nevezett, a film tanulságos történet a kizsákmányolásról és az emberi tartásról.  Az iráni rendező, Hosein Jalilvand filmje, a Futás a végtelenbe a filmtörténet emlékezetes jeleneteit gyűjti össze a futás témakörében, a Holdon át, Tóth Tamás munkája pedig a Hold által inspirált érzéseket mutatja be.



A magyar versenyben 49 filmet láthatunk, köztük sok igazán ígéretes alkotással, mint például Az itt élő lelkek nagy része a Buharov-párostól, amiről kritikusunk ezt írta (recenziónk itt olvasható): „Arany középút az experimentális és a nem-kronologikus narratív filmek között. Megdolgoztatja a fantáziánkat és az agyunkat, ellenméreg a hollywoodi vagy a hollywoodi típusú közönségfilmekre. Gondolatébresztő alkotás, és nem is elsősorban filozofikus szövegei okán. Mélyvíz, csak haladóknak." Beszélgettünk is a film alkotóival, a Buharov-fivérekkel, akik így fogalmazták meg ars poeticájukat: „A szürrealista, dadaista filmeket kedveljük, amik elgondolkodtatnak, asszociációra ösztönöznek, szabadságot hagynak az agynak, és mi is azt szeretnénk, ha a filmjeink tágítanák, felszabadítanák a néző tudatát." Interjúnk itt látható.

 

 

A programban szerepel Nemes Gyula Zeroja is. Kritikusunk szerint a rendező „alkotása ráadásul nem pusztán izgalmasan kiszámíthatatlan és szokatlan filmélmény, de esszenciális moziélmény is, és nem csupán néhány kizárólag filmszínházas vetítésen működő geg vagy a képekben mesélő stílus miatt, de azért is, mert kevés benne a közeli, azaz nagyságrendekkel hatásosabb vásznon és főleg 35 mm-ről, mint monitoron." Nemes Gyula pedig ezt a hitvallást fogalmazta meg a Filmhunak: „Nem hagyományos filmeket készítek, hanem elsősorban filmnyelven megszólaló képeket, asszociációkat nyújtok a nézőknek, amiket nekik kell megfejteniük. Ez természetes dolog volt korábban, ezért jártak az emberek moziba, mert nem a szöveg, vagy a történet az izgalmas, hanem az igazi moziélmény, de ma már kevesen értik ezeket a filmeket." Kritikánk itt, interjúnk ide kattintva olvasható.

 

 

A magyar programban megtalálható még a tavaly debütált Szerdai gyerek Horváth Lili rendezésében, és a zsaruk, csajok, rommá tört kocsik filmje, a Drifter, Hörcher Gábor alkotása, a játékfilm és a dokumentumfilm műfaj ötvözése. Látható a Cannes-ba is meghívást kapott az animációs A nyalintás nesze is Andrasev Nadjától, amelyről ezt írtuk a Friss Hús után (beszámolónk itt): „Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, nem véletlenül nyerte el idén a magyar Filmkritikusok Díját, kevesen tudnának ennyire erotikus alkotást létrehozni egy húsos hölgy, egy macska és néhány szobanövény segítségével."  



Több blokkban is láthatók lesznek az Úton online filmfesztiválra nevezett alkotások. Az internetes szavazáson a legjobb film díját az Angela, Püsök Botond alkotása kapta, a romániai faluban játszódó, megható film is jön a 26. Mediawave-re. Hosszú út, Pörös Izabella angol nyelvű rövidfilmje is díjazott volt az online filmversenyen, ez is programon lesz április 27-től május 1-ig. Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon - a mexikói Oliver Victoria és a kínai Zimu Zhang filmje Magyarországon játszódik, egy a világtól elvonult család gyönyörű története. Somogyvári Gergő az idei Mediawave-re kétrészes, a dunai hajósok életét bemutató filmetűdjével nevezett, a Felső-Duna és az Al-Duna vízi nomádjainak útját Barabás Lőrinc atmoszférikus zenéje kíséri.

A Filmhu Vajda Violettával, a filmprogram koordinátorával beszélgetett az Úton fesztiválról (interjúnk itt). Aki az online fesztivál és a Mediawave szoros kapcsolatáról ezt mondta: „Hosszú út vezetett odáig is, hogy visszatérjünk az igazi gyökereinkhez, és Együttlétnek hívjuk magunkat. Ez fejezi ki leginkább, amit elsősorban fontosnak tartunk: hogy élő közösségek formálódjanak, ledőljenek a falak a fellépők/művészek és a közönség közt, hogy a közönség aktív részese legyen az eseményeknek, érezze, hogy együtt alakítjuk ezt az együttlétet. Az online fesztiválon is ugyanezen okból bocsátottuk szavazásra a filmeket. Az internetes verseny filmjei is ugyanúgy a Mediawave-szellemiséget tükrözik."

 

26. Tartóshullám Mediawave Együttlét: április 27. és május 1. Monostori Erőd, Komárom