Az Úton online filmfesztivál kínálatában díjnyertes iráni animációtól, kenyai dokumentumfilmen át magyar kísérleti filmig, vagy német táncfilmig széles választékban találunk látnivalót, igen kifinomult válogatásban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az online verseny nem azonos a Mediawave "klasszikus" nemzetközi és magyar filmversenyével. Van néhány alkotás, amely mindkét mezőnyben szerepel, ezeket külön jelölik a filmek adatlapján. Öt kategóriában nézelődhetünk, a háborúval és utóhatásaival foglalkozik a Harcosok útja, női sorsokkal a Nők útja, az otthon jelentésével az Édes otthon, az utazással az Útközben, és a jövő bizonytalanságával a Sosem tudhatod rovatok. A témánkénti nyertes műveket a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten is levetítik április 27. és május 1. között.

részlet az Indulás és megérkezés című filmből (rendező: Tianlin XU)

Filmhu: Az ÚTON egyfajta előzsűriként funkcionál, vagy más okból hoztátok létre?

Vajda Violetta: Az online fesztivál annyiban különbözik a klasszikustól, hogy szélesebb körben nyújt lehetőséget a filmek megtekintésére. Egy öt napos fesztivál alatt korlátozott vetítési idő áll rendelkezésre korlátozott számú filmekkel, és az előzsűri tagjainak állandó problémáját jelentett, hogy a 60-70 versenybe került alkotásnál több film is megérdemelné a figyelmet. Aztán két éve eljött az az idő, mikor úgy éreztük, hogy bátran belevághatunk egy online fesztiválba, hiszen mostanra már természetessé vált a filmek internetes bemutatása.

Filmhu: A filmek határozták meg a tematikus blokkokat, vagy fordítva?

V.V.: A válogatásnál a filmek minőségét és üzenetét, mondanivalóját vesszük figyelembe. Ám az is egyértelmű, hogy a legtöbb alkotó a fent említett témákkal foglalkozik, a témát nem is kell keresni, az utcán hever, mint például a bevándorlás, a gyökerüket vesztett fiatalok útkeresése, a nők helyzete. Így nekünk, az előzsűri tagjainak csak figyelni kellett és kialakítani a blokkokat.

részlet a Nagyapa éneke című filmből (rendező: Carlos Alcázar)

Filmhu: Könnyen hozzájárultak az alkotók a filmjeik online-eléréséhez?

V.V.: A nevezési lapon van lehetőség megjelölni ezt a kategóriát, alkotók kb. 20%-a élt ezzel a lehetőséggel. Az előválogatás közben azonban sok filmről gondoltuk, hogy beleillik az Úton tematikába és karakteresebbé tenné a programot. Ezért egyesével felkerestük a filmek forgalmazóit, alkotóit, hogy járuljanak hozzá az online vetítéshez. Meglepő módon - és ezt a három év tapasztalata mutatja - annak ellenére, hogy a nevezési lapon nem jelölik be az online kategóriát, a válogatás után mégis legtöbbjük örömmel hozzájárul az online vetítéshez. Általában csak akkor nem adják meg az engedélyt, ha az online vetítés ütközik más fesztiválok előírásaival (sok fesztivál kiköti, hogy az eseményükön való vetítésük előtt/alatt nem jelenhet meg online a film).

Filmhu: Mekkora az érdeklődés, milyen trendek látszódnak néhány nappal a szavazás lezárása előtt?

V.V.: Ahhoz képest, hogy az interneten ma már szinte minden alkotás elérhető, viszonylag nagy az érdeklődés. De itt is, mint a Mediawave Együttléten is, elsősorban nem a számokra törekszünk, hanem hogy megtaláljon minket az a közönség, aki nyitott arra, hogy megismerje a világot más szemmel, mint ami eláraszt minket a mindennapokban. Célunk, hogy valódi értékeken alapuló közösségek formálódjanak.

részlet a Te nem is vagy amerikai című filmből (rendező: Sadan Wahidi)

Filmhu: Mitől pörög egy online filmfesztivál? Hogyan lehet a fesztivál-jelleget erősíteni?

V.V.: Az ÚTON / ON THE ROAD Online Fesztivál külön oldalon fut, ami elérhető többféle linken a Mediawave Fesztivál weboldalán keresztül. A facebook oldalunkon minden nap kiteszünk egy filmajánlót. Az egy hónapos időszak alatt minden film felkerül az oldalra és a Mediawave-ismerősök is ajánlgatják egymásnak az online fesztivált. Több hírlevél is kimegy a címlistánkon a témában.

Filmhu: Mennyire kapcsolódik össze az Úton és a Mediawave?

V.V.: Szorosan. A Mediawave is folyamatosan úton van, turnézik a világban, terjeszti a magyar kultúrát. Úton van maga fesztivál is, Győrből Szombathelyre majd Komáromba költözött. Hosszú út vezetett odáig is, hogy visszatérjünk az igazi gyökereinkhez, és Együttlétnek hívjuk magunkat. Ez fejezi ki leginkább, amit elsősorban fontosnak tartunk: hogy élő közösségek formálódjanak, ledőljenek a falak a fellépők/művészek és a közönség közt, hogy a közönség aktív részese legyen az eseményeknek, érezze, hogy együtt alakítjuk ezt az együttlétet. Az online fesztiválon is ugyanezen okból bocsátottuk szavazásra a filmeket. Az internetes verseny filmjei is ugyanúgy a Mediawave-szellemiséget tükrözik.

Részlet az Öt női arc című filmből (rendező: Barna Sámuel)