A Berlinale legjobb filmjei a magyar mozikba is eljutnak, jelentette be Facebook-oldalán a Vertigo Média. 

A fesztivál fődíjasa, az Adamanton (Sur l’Adamant) című dokumentumfilm az Adamant nevű otthont, lakóit és dolgozóit mutatja be: a Szajnán, Párizs szívében úszó építmény mentális zavarokkal küzdő felnőtteket fogad, és különleges módszerekkel segítenek abban, hogy ezek az emberek is boldog és teljes életet élhessenek. A film rendezője Nicolas Philibert, napjaink egyik legnagyobb dokumentumfilmese, aki számára a bizalom kérdése mindig központi motívum, például a Nénette (Forum, 2010) című munkájában is, ahol egy orángutánhoz került közelebb, vagy a La maison de la radio (Panorama, 2013) című filmben, melyben pedig egy francia rádió működését, közösségét figyelte meg.

Mikorra várható? November 30.

 

Az Ezüst Medvét Cristian Petzold Tűzpiros égbolt (Roter Himmel) című filmje hozta el. Petzold trilógiája második darabjában víz-filmje, a Hableány (Undine, 2020) után most a tűz motívumával dolgozott. A történet szerint két barát, Leon és Felix egy balti-tengeri nyaralóban készülnek együtt tölteni a nyarat, elvonulásuk célja pedig az, hogy mindketten nyugodtan tudjanak dolgozni. A terv teljesen felborul, amikor kiderül, hogy a nyaralónak már van egy lakója: Nadja, aki mellett a nő alkalmi partnere, Devid is sok időt tölt a házban. Bár a fiatalok remekül érzik magukat, a legújabb könyvén dolgozó Leon egyre rosszabbul viseli a zűrzavart, miközben rettegve várja a kiadójával való beszélgetést. Mindeközben az apró konfliktusok hátterében egyre súlyosabbá válnak a környéken az erdőtüzek, ami sötét árnyékot vet a nyári szerelmekre és civódásokra. A filmről kritikánkban tovább olvashattok.

Mikorra várható? Október 19.

 

A harmadik film, ami magyar moziforgalmazásba kerül, A méhek húszezer fajtája (20.000 especies de abejas) lesz. A film közegében, hangulatában és fantasztikus gyerekszínészeivel is megidézi Víctor Erice A méhkas szelleme című klasszikusát, de tematikusan kapcsolódik a tavaly fődíjat nyert, a narancsültetvényes családról szóló Alcarrás című filmhez is, melyről kritikánkban olvashattok. A méhek húszezer fajtája a főszereplő, Sofía Otero alakítása révén érdemelte ki a legjobb színészi teljesítménynek járó Ezüst Medve-díjat. A film egy méhészettel foglalkozó család életébe vezet be a főszereplő, egy nyolcéves kislány szemszögén keresztül, aki ebben a közegben próbálja meghatározni saját identitását, megismerni és megszeretni saját nőiességét, elfogadni és elutasítani női szerepeit.

Mikorra várható? December 7.