A magyar közreműködéssel készült, thriller elemekben bővelkedő családi dráma, Srdan Golubovic rendezése, a Csapda ( Klopka ) nyerte az idei Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját. A szerb-német-magyar koprodukciónak a múlt havi Berlinálé Fórumának keretei között volt a világpremierje, mielőtt bemutatásra került volna a Belgrádi Nemzetközi Filmfesztiválon. A várakozásnak megfelelően még az amerikai siker mozikat is lefőzte a pénztáraknál - – adta hírül a Screen Daily.

Már a Berlinálén is teltház előtt vetítették a Csapdát, amelyről nagyon pozitívan cikkezett a Hollywood Reporter és a Variety is. Két Los Angeles-i ügynökség is érdeklődött az IMDb értékelése szerint 8,7 pontos film remake-jogai után. A producer a Focus Feature-rel az amerikai forgalmazásról tárgyal, az Universal pedig három forgatókönyvet küldött a Csapda rendezőjének, Srdan Golubovicnak.

Hogy életben maradhasson valaki másnak kell meghalnia

Kántor László még egy sikert könyvelhet el: az idei Legjobb Filmterv díját a Csapda forgatókönyvét is jegyző Srdan Koljevic munkájának, a The Woman With The Broken Nose-nak ítélték a találkozó résztvevői. A filmet a Csapdát is jegyző Film House Bas Celik,a Mediopolis Filmproduktion, és a Kántor László által vezetett Új Budapest Film Stúdió és a szlovén Emotionfilm fogja pénzelni.

Egy másik német koprodukció, Iglika Trifonova Investigation című filmje a nemzetközi zsűri elismerésében részesült. A bolgár-holland-német együttműködésből született alkotás a Legjobb Balkáni Filmért és Legjobb Bolgár Játékfilmért járó, úgynevezett Senki Földje Díj boldog tulajdonosa lett.

A szófiai nyitófilm – Dusan Milic német-szerb-osztrák-bolgár koprodukciója, a Gucha! Distant Trumpet – kapta a Közönségdíjat, még a bulgáriai Art Festen bekövetkező mozikba kerülése előtt.


További díjak:

A Zsűri Különdíja: Fish Dreams - Sonhos de Peixe (Kirill Mikhanovsky ) 

Jameson Rövidfilmes Díj: The Minutes After (Nikolay Todorov )

Legjobb rendezőFour Minutes - Vier Minuten (Chris Kraus)

FIPRESCI Díj: Four Minutes - Vier Minuten (Chris Kraus)

A Szófiai Önkormányzat Díjai: Wim Wenders, Lyudmil Staykov és Jiri Menzel


Koprodukciós fórum:

A szófiai koprodukciós fórumon Riina Sildos, észt producer, nyilvánosságra hozta, hogy Rene Vilbre második játékfilmje, a Mat The Cat korábbi anyagi sikere után, felkeltette a finn producer, Aleksi Bardy érdeklődését.  Az I Was Here First Arrest című Sass Henno bestseller 700 ezer eurós költségvetésű filmadaptációja 2007. szeptemberének közepétől forog Észtországban.

Christoph  Bruchner, a párizsi székhelyű Les Films de la butte francia producere közölte a Screen Daily-vel, hogy a német illetőségű Get Lost Films beszáll Stephane Robelin 4,8 millió eurós, To The Moon And Back And All Around The World című filmjének finanszírozásába. A dráma öt, az öregkor problémáival szembesülő barátról szól. A szerepekre megnyerték már többek között Jeanne Moreau-t, Claude Rich-t, Anouk Aimee-t és Pierre Richard-t.

Stefan Kita Kitanov – a szófiai fesztivál igazgatója – továbbá bejelentette, hogy az RFF International nevű produkciós cégének legközelebbi projektjét (The World Is Big And Salvation Lurks Around The Corner ) április 24-én kezdik el forgatni Szófiában, a német illetőségű Pandora Film-mel  karöltve. A tervezet korábbi változatát, többek között, a Szófiai Találkozón, a Connecting Cottbus, és Holland Produkciós Platform rendezvények keretein belül mutatták be.