A Véletlenül írtam egy könyvet hiánypótló családi film, hiszen ez a műfaj évek óta nincs jelen a magyar filmes palettán. Különlegessége, hogy a forgatókönyv egyes részeit a gyerekek ötletei is formálják, így ennek a specifikus közönségnek a véleménye és preferenciái is megjelenhetnek majd a vásznon” – mondta el a hétvégi eseményről a film forgatókönyvírója és rendezője, Lakos Nóra.  

A szereplőválogatás során több mint háromszáz kislány közül került ki a film főszereplője, a tizenhárom éves Demeter Villő, akinek ez lesz az első komoly szerepe. Ő alakítja a film főhősét, Ninát. A Véletlenül írtam egy könyvet története egy kedves, kissé különc család életébe enged betekintést, ahol Nina együtt él az apjával (Mátray László) és az öccsével (Hárs Bonca), s mivel az anyukája (Lovas Rozi) korán meghalt, a családban a női mintát kissé merev nagynénje (Tenki Réka) képviseli. Amikor apja életébe új szerelem (Rujder Vivien) érkezik, Nina a szomszédban élő bohém írónő (Zsurzs Kati) iránymutatásait követve az írás segítségével dolgozza fel édesanyja elvesztését, és nyitja meg szívét az új családtag és az első szerelem (Kövécs Barnabás) előtt. 

Moodfotó Demeter Villővel / Forrás: JUNO11

A filmet rendezőként is jegyző Lakos Nóra, a nagy sikerű Hab alkotója, legendás családi filmek nyomdokában járó, szívet melengető felnövéstörténetet írt, mely sok-sok humorral, érzékenységgel és 21. századi vizualitással meséli el egy új család születésének történetét. A minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígérő film a holland Annet Huizing tizenkét országban, köztük idehaza is megjelent könyve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja.

A történettel a Véletlenül írtam egy könyvet leendő nézői – gyerekek és szülők egyaránt – múlt hétvégén a Premier Kultcaféban tartott exkluzív olvasópróbán találkozhattak először, ahol a film szereplői is bemutatkoztak. A Fehér Dániel műsorvezetésével és narrációjával zajló eseményen a film gyerek- és felnőtt szereplői részleteket olvastak fel a forgatókönyvből, melyre a jelenlévő közönség azonnal reagálhatott, a felolvasás végén pedig egy kérdőív kitöltésével oszthatta meg a véleményét a történettel kapcsolatban – a fiatal közönség legjobb ötletei bekerülnek majd a filmbe is. A számos ponton interaktívvá váló felolvasást hangos kacagás és lelkes taps kísérte. „Nagyon reméltük, hogy a nemzetközi szakmai fórumok után a hazai közönség is szeretni fogja a forgatókönyvet, és az egyik legfontosabb gyerekfilmes fesztiválon, a CINEKID-en nyert Eurimages-díj után a magyar gyerekek és szüleik elismerését is kivívhatjuk a történettel” – mesélte a film producere, Sümeghy Claudia a rendhagyó esemény kapcsán.

Lakos Nóra és Fehér Dániel a közönséggel / Forrás: JUNO11

A Véletlenül írtam egy könyvet című családi filmet Lakos Nóra írja és rendezi, producerei a CURTIZ-t és a Magasságok és mélységeket is jegyző Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan (JUNO11), valamint Lakos Nóra (Squirrel Film), holland koproducerei Maaike Neve és Joram Willink. A film a Nemzeti Filmintézet, a Holland Filmalap és az EURIMAGES támogatásával, a Véletlenül Film Kft. és a JUNO11 Pictures gyártásában, a Squirrel Film és a holland BIND koprodukciójában készül. Az alkotás line producere Tarr Erika, operatőre Bálint Dániel, látványtervezője Szurdi Juci, jelmeztervezője Lányi Fruzsina, zeneszerzője pedig az Emmy-díjas Jorrit Kleijnen. A főszerepekben a most bemutatkozó Demeter Villő mellett Mátray László, Zsurzs Kati, Tenki Réka, Lovas Rozi és Hárs Bonca látható.

Forrás: JUNO11
Címlapképen: Hárs Bonca, Rujder Vivien, Demeter Villő