A Háromezer számozott darabban öt, nehéz sorsú roma fiatalt ismerhetünk meg, akiknek az életéről színházi előadás készül. A darabot meghívják egy neves német fesztiválra, emiatt pedig a szereplők kénytelen szembenézni múltjukkal és a rasszista sztereotípiákkal. A film realista és abszurd elemekkel mossa el a határt valóság és fikció között.

A színházi társulatról szóló magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

A 30. palicsi filmfesztivál versenyprogramjába egyebek mellett bekerült még a Johnny Depp főszereplésével készült, Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film, a brit Ken Loach talán utolsó filmje, a The Old Oak, Christian Petzold új filmje, a Tűzpiros égbolt, valamint Robert Schwentke Senecája John Malkovich főszereplésével.

Hatalom

Az időszerű problémákkal foglalkozó, Párhuzamok és ütközések című szekcióban mutatják be Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok, valamint Prikler Mátyás Hatalom című alkotását.

A fesztiválon idén is külön válogatást szentelnek az új magyar filmeknek. Ebben a szekcióban vetítik Deák Kristóf Az unoka című thriller-drámáját, Tősér Ádám Blokádját, Sopsits Árpád Mellékszereplők című filmjét, Rohonyi Gábor Szia életem! című édes-bús vígjátékát, valamint Tiszeker Dániel és Lévai Balázs nosztalgikus komédiáját, a Nyugati nyaralást.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Bogdan Dikli szerb színész, valamint Andreas Dresen német rendező érdemelte ki. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda. A palicsi filmes ünnepen tizenhat kategóriában több mint 150 filmet mutatnak be.

Forrás: MTI / Címlapkép: Háromezer számozott darab werkfotó / Fotó: Sivák Zsófia