Sopsits Árpád filmje a palicsi Arany Toronyért

Július 18-án kezdődik az európai film ünnepe a Palicsi-tó partján – tudatta a Magyar Filmunió. A 16. alkalommal megrendezendő palicsi filmfesztivál versenyprogramjába, amelynek fődíja az Arany Torony, Sopsits Árpád A hetedik kör című rendezése kapott meghívást. Az „Új Magyar Film” című sorozatban Gigor Attila A nyomozó, Lakatos Róbert Bahrtalo!, Almási Tamás Márió, a varázsló, Alföldi Róbert Nyugalom, Hajdu Szabolcs Off Hollywood és Till Attila Pánik című filmjei lesznek láthatók. Simonyi Balázs Tour című rövidfilmje a fiatal európai filmalkotók műveit bemutató válogatást gazdagítja a Vajdaság nyári filmfesztiválján.




Egymillió forint az internetes filmért

Karácsony Sándor Gyulai vízjátékok című filmje nyerte el a Békés megyei, a szarvasi és a gyulai önkormányzat által felajánlott egymillió forintos fődíjat azon a versenyen, amelynek a célja 1-2 percben népszerűsíteni egy-egy várost – adta hírül a KultúrPart. A versenyzőknek maximum kétperces, Békés megyét, Szarvast, illetve Gyulát bemutató, az Interneten közzétehető, szabadon választatott műfajú filmet kellett készíteniük. Az eredményhirdetés a szombat esti programmal nem zárult le, mert a különdíjat az a versenyző kapja, akinek filmjét a legtöbben nézik meg szeptember 30-ig a YouTube-on.


Válságban is szeretjük, ha vetítenek nekünk

A gazdasági válság és a csökkenő reálbérek ellenére újra nőtt a magyarok mozilátogatási kedve: idén az első öt hónapban ugyanis 12 százalékkal, 3,99 milliárd forintra nőtt a pénztári jegybevétel, miközben a nézők száma négy százalékkal, 3,88 millióra növekedett úgy, hogy az előadásszám 196 ezerről 176 ezerre csökkent – tudhatjuk meg a HVG-ből. A nézők fokozott érdeklődését látva a forgalmazók egyre több filmet hoznak ki 3D digitális kópiával és az üzemeltetők is hajlandók áldozni a technológia felszerelésére.