Idén először a Duna Sellő kategóriában, a Duna-régióban élő női alkotók legjobb rövidfilmjei is versenyeztek a négy városban (Bécs, Budapest, Pozsony, Esztergom) megrendezett fesztiválon. A kategória győztese, Gyimesi Anna Szarajevóban is bemutatott Affrikáta című filmje lett. A zsűri értékelése szerint a rendezőnőnek a csodával határos módon sikerül sokféle témát – anyaság, női lét, tinédzserkori szorongás, fogyatékkal élők együttélése – összefonni, ami minden más rövidfilmben túl sok lett volna. Különdíjat a Berlinale-n is bemutatott ukrán It's A Date című film (r.: Nadia Parfan) kapta.

A narratív rövidfilmek kategóriájában szintén magyar siker született, Beleznai Márk a Kakukkfiókája lett a legjobb alkotás. „Egy fiatal felnőtt és egy kamasz féltestvérfiú újra találkozásának nem pszichologizáló, ugyanakkor az egyszerű történetből, szituációkból kibomló, mély, összetett és megejtő története. Kettőjük kapcsolatának megfogalmazása a film csúcspontján egy spontán táncban kiemelkedő filmes pillanat: a szabadság, a rövid ideig tartó egymásra és önmagára találás illékony csodája.” - értékelte Gelencsér Gábor zsűrielnök a filmet.

Az animációs kategóriában a francia Carla Melo Gampert nyert La Perra című alkotásával, míg a dokumentumfilmek között a svájci Marie Chemin kapta a fődíjat a The Ghost from Mariupol című lírai-meditatív filmjével. A finn Saara Ekström Amnion-ja a kísérleti filmek között lett a legjobb, az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa pedig egy albán film, a Two Suns in the Sunset lett (r.: Gentian Gjikopulli).

Kakukkfióka

A nemzetközi zsűri tagjai idén Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező, fesztiválszervező és Dr. Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta volt.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről, amelynek tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Sorosi Eszter, Szokol judit, Tóth Lili, Fekete Róbert, Gál András és Horváth Mihály. Az egyetemi zsűri díjazottjai a Duna Sellő kategóriájában a szlovák Alica Bednárikovától a Liquid Bread, a Short kategóriában a lengyel Jan Bujnowskitól a The Devil, a Super Short kategóriában az amerikai Brian Ratigentől A Body Apperaed at the Lake Today, az osztrák Total Refusal animációja a Hardly Working, a holland Douwe Dijkstra dokumentumfilmje, a Neighbour Abdi és az amerikai Brice Bowman kísérleti filmje, a Museum Closed lett.

A fesztivál kísérő programjában több beszélgetés is szerepelt alkotókkal, forgatókönyvírókkal, filmesztétákkal, filmtörténészekkel, valamint a filmek témáihoz kapcsolódó szakértőkkel.

További információk a Blue Danube Filmfesztivál oldalán és a Facebookon találhatók.

Borítókép: Affrikáta