Emir Kusturica 2022. október 15-én tart mesterkurzust a moziról, ami csak akkor kezd el létezni, ha a rendező felépíti azt apró részletekből, mégpedig úgy, hogy a nézők minden egyes részletét élvezzék. A előadást híres filmje, a Cigányok ideje vetítése előzi meg délelőtt 10.00 órakor.

A fesztivál egyik legizgalmasabb mesterkurzusát az Oscar-jelölt Jeannine Oppewall art director tartja, akinek az egyik legismertebb munkája a Leonardo DiCaprio főszereplésével, Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz! című film, de dolgozott együtt Robert De Niroval és Clint Eastwooddal is. Mit csinál az art department címmel 2022. október 13-án tartja meg előadását a szolnoki Tisza Moziban.

Jeannine Oppewall

Deák Kristóf, Oscar-díjas filmrendezőnk október 14-én arról mesél a közönségnek, hogyan támaszkodik a rendező az operatőrre és látványtervezőre, megtudhatjuk, miként álmodja meg és váltja valóra "hármas fogatuk" a film vizuális világát. A rendező-operatőr-látványtervező trió együttműködésének nehézségeiről, közös munkájáról, megoldásairól két filmje (Az unoka, Foglyok) kapcsán ad betekintést a nézőknek, miközben számos műhelytitkot is feltár.

A látványtervezőket díjazó filmfesztivál zsűrijének szintén tagja Szabó Gábor, Balázs Béla díjas operatőr, aki október 12-én, szerdán tart előadást. Mesterkurzusán a Tirza című holland filmdrámának a látványát elemzi, amit 2010-ben Oscarra nevezett Hollandia.

A fesztivál szervezői számos szakmai programmal is készülnek. A Tisza Mozi által szervezett Blogger/Vlogger képzés keretein belül ismert filmes alkotókkal, filmes szakújságírókkal kerekasztal beszélgetést tartanak arról, hogyan működik ma az újságírás, milyen a fesztivál-szervezők és a sajtósok kapcsolata és a választ keresik arra is, miért jó a sajtósnak a fesztivál és a fesztiválnak a sajtó, milyen szerepe van az új filmek népszerűsítésében az újságírónak.

Deák Kristóf

A Filmesek másként programsorozat keretében könyvbemutatókat is szerveznek a fesztiválon. Sopsits Árpád, Balázs Béla díjas színház- és filmrendező Saját kéz című könyvének október 13-á 18.00 órakor lesz a bemutatója.

Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én megjelent Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetet október 14-én 16.30-tól mutatják be a Tisza Mozi kávézójában az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon. A kötet szerzői Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas alkotó és Takó Sándor Magyar Mozgókép Díjas alkotó. Az eseményen részt vesz az ötszörös Emmy-díjas magyar–amerikai animációs filmalkotó is. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a FilmHungary Kft. kiadványa a Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelenik meg.

18.00 órától Szurcsik József - Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművész - ÉGI JELEK című kiállítását nyitják meg.

Október 15-én, szombaton 10.00 órától az animációs látványvilágról tart előadást A nyúl üregében – Animációs víziók címmel a MOME oktatója, Gyulai Panni.

Forrás: ATAFF / Címlapkép: Kapj el, ha tudsz!