A jelöléseket Tom Sherak, az Amerikai Filmakadémia elnöke kíséretében a tavaly Oscar-díjjal elismert színésznő, Mo'nique ismertette.

 

felszemu_500
A félszemű


A legtöbb jelölést kapott négy alkotás mindegyike verseng a legjobb film Oscarjáért. A kategória további jelöltjei: a Fekete hattyú, A harcos, a The Kids Are All Right, a 127 óra, a Toy Story 3. című 3D-s animáció és a Winter's Bone. Az Oscar-történet régi hagyományának tavalyi felelevenítése után idén ismét tíz alkotás közül szavazzák meg a filmakadémia tagjai a legjobbat.

Az Oscarra nevezett több tucatnyi külföldi filmből a mexikói Biutiful, a Kynodontas című görög, a Golden Globe-díjas Egy jobb világ című dán, az Incendies című kanadai és a Hors-la-loi című algériai produkció maradt versenyben. (Az idei magyar nevezés, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje már korábban kiesett.)

illuzionista_500

Az illuzionista


Az animációs mezőnyben az Így neveld a sárkányodat, a Toy Story 3. és a L'illusionniste mérkőzik a szavazatokért.

A rendezők közül idén Darren Aronofsky (Fekete hattyú), David O. Russell (A harcos), Tom Hooper (A király beszéde), David Fincher (A közösségi háló), valamint Ethan és Joel Coen (A félszemű) esélyes Hollywood legrangosabb elismerésére.

A legjobb színész díjáért Colin Firth-nek a tavalyi Oscaros Jeff Bridgesszel (A félszemű), Javier Bardemmel (Biutiful), Jesse Eisenberggel (A közösségi háló) és James Francóval (127 óra) kell megküzdenie.

kiraly_beszede_500

A király beszéde


A The Kids Are All Right főszerepével a Golden Globe-díjat már kiérdemlő Annette Bening a legjobb színésznő Oscar-kategóriájában Nicole Kidmannel (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence-szel (Winter's Bone), Natalie Portmannel (Fekete hattyú) és Michelle Williamsszel (Blue Valentine) került szembe.

A minél nagyobb televíziós nézettségért küzdő gálaműsor egyik újításaként ezúttal nem egy komikus színész kapta a házigazda szerepét, hanem Anne Hathaway és a díjesélyes James Franco. A gála producerei, Bruce Cohen és Don Mischer elárulták, hogy a szórakoztatás mellett az Oscar-díj történetét is fel akarják eleveníteni.