Az Amerikai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb nem angol nyelvű film díjára jelölt alkotások szűkített listáját. Kilenc idegen nyelvű film maradt versenyben - eredetileg a világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára. A magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka volt, amely nincs a kilenc között.

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) az egyes országok nevezése alapján állította össze a listát, amelyet a jelölőfolyamat során több fázisban szűkít a testület illetékes bizottsága, míg végül február 2-án kihirdetik a kategória öt Oscar-jelöltjét. Ezt követően újabb szavazással dől el, hogy végül melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban.

Komandarev kedves filmje a bolgár identitás újrafelfedezésével foglalkozik

A kategóriában versenyben van még az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a német, az izraeli, a kazah, a holland és a perui versenyfilm (a listát lásd lent). Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság tavaly júniusban döntött úgy, hogy a Kaméleon képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása 2008 őszén indult a magyar mozikban, és tavaly februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója tavaly júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

A már csak 9 játékfilm, köztük egy magyar részvételű koprodukció Gryllus Dorka szereplésével, versenyez a filmvilág legnagyobb elismeréseként számon tartott szobrocskáért. Bulgária hivatalos Oscar-nevezése Stephan Komandarev: A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című filmje bolgár-német-szlovén-magyar koprodukcióban készült 2008-ban a Muhi András vezette Inforg Stúdió részvételével. Az életigenlő road movie több fontos nemzetközi elismerést nyert a közelmúltban Szófia, Varsó, Zürich és Bergen rangos seregszemléin.

Az Amerikai Filmakadémia február 2-án hozza nyilvánosságra az 5 jelölt film címét, az Oscar-díjakat március 7-én adják majd át Los Angelesben.

A kilenc még versenyben lévő film:

El Secreto de Sus Ojos (r.: Juan Jose Campanella; Argentína)
Samson & Delilah (r.: Warwick Thornton, Ausztrália)
A világ nagy, és a megváltás a sarkon ólálkodik (r.: Stephan Komandarev; Bulgária)
Próféta (r.: Jacques Audiard, Franciaország)
A fehér szalag (r.: Michael Haneke, Németország)
Ajami (r.: Scandar Copti és Yaron Shani, Izrael)
Kelin (r.: Ermek Tursunov, Kazahsztán)
Winter in Wartime (r.: Martin Koolhoven, Hollandia)
Fausta éneke (r.: Claudia Llosa, Peru)