A CHB-ban az év első kiemelkedő programja 2013-ban is a Cinema Total lesz, amely öt év alatt jelentős platformmá nőtte ki magát a magyar és a kelet-közép-európai film számára a Berlinale nemzetközi filmfesztiválhoz, az egyik legjelentősebb európai kulturális eseményhez kapcsolódóan. A hatodik Cinema Total exkluzív médiapartnere a Variety című amerikai filmes szaklap lesz, a kelet-közép-európai horizont pedig egészen Oroszországig tágul; a magyar kulturális intézet ezúttal az orosz filmtámogatási rendszert mutatja be az európai filmes szakma Berlinbe sereglő képviselőinek.


A 2012-es Cinema Total roma napján memorandumot fogadtak el a Nemzetközi Roma Filmalap létrehozásáról. A kezdeményezés nyomán a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma 2013-ra több hétig tartó roma filmes programot szervez Cineromani - Több lehetőséget roma filmeseknek címmel. Egyebek között bemutatják a filmművészet roma képviselőinek számos alkotását és szemináriumokat, workshopokat tartanak, amelyekre Nagy-Britanniától Magyarországon át Koszovóig számos európai országból érkeznek majd roma művészek. A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a legnagyobb német kultúrafinaszírozó szervezet, a Német Kulturális Alap támogatja - mondta az MTI-nek Can Togay János, a CHB igazgatója. Hozzátette: a folyamat az intézet reményei szerint hosszabb távon elvezet az első európai roma filmiroda megalapításához.


A berlini magyar intézet jövőre a Berlinben vagy máshol Németországban élő magyar fiatalok felé is nyit. A kapcsolattartásnak, a hálózatépítésnek, az önszerveződésnek akar teret adni. "Nem térhetünk ki a tény elől, hogy egyre több magyar fiatal kívánja élete egy bizonyos szakaszát Németországban tölteni" - mondta Can Togay János. Hangsúlyozta: a CHB a kezdeményezéssel "valós igényt" elégít ki és "önmagát generáló folyamatot" indíthat be.


A CHB egyik fő célja, hogy ne csupán a magyar kultúrát Németországban képviselő intézetként, hanem érdekes kulturális intézményként tartsák számon Berlinben, az egységesülő kontinens kulturális fővárosában, amely valamennyi európai életét így vagy úgy meghatározta és meghatározza. E felfogás jegyében az intézet azokra a területekre is koncentrál, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget a magyar kultúra bemutatására és együttműködésre serkentik a német és az európai kulturális és tudományos élet szereplőit.


A Cinema Total, a roma filmes programok és egy sor további kezdeményezés mellett ilyen a Kritika és Krízis című programsorozat is, amely 2012-től egészen 2015-ig tart. Az első rendezvény A szabadság szédülete című kiállítás, amely az intézet tőszomszédságában álló Német Történeti Múzeumban (DHM) A szabadság kísértése: művészet Európában 1945 óta címmel októberben nyílt tárlathoz kapcsolódik. Az Európa Tanács támogatásával rendezett kiállításon a DHM-ben René Magritte-tól Damien Hirstig és Joseph Beuystól Erdély Miklósig összesen 113 európai képzőművész munkáiból szerveztek kiállítást. Az úgynevezett partnerrendezvények között van a CHB nyolc európai művész munkáit felvonultató kiállítása, amelyen azt a kérdést vetik vizsgálat alá, hogy mit jelent a szabadság Európában húsz évvel a hidegháború vége után.


Az együttműködés a DHM-mel és hat további német intézménnyel jövőre is folytatódik a Kritika és Krízis sorozat keretében - mondta Can Togay János. Kiemelte: 2013-ban egy új projektet is elkezdenek, a CHB-tól ugyancsak kőhajításnyira álló Maxim Gorkij Színházzal, a DHM-mel és az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó állami szervezettel (Bundeszentrale für politische Bildung) együtt elkezdik a felkészülést az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékező 2014-es közös programokra. A koncepció szerint "történelmi kampuszt" alakítanak ki a három szomszéd intézmény, a magyar kulturális intézet, a színház és a múzeum térségében, amelyet a Humboldt egyetem főépülete határol. A CHB a közép-kelet-európai régió fiataljait kívánja bevonni a programokba, azzal a céllal, hogy térség új nemzedéke megismerje a térségben élő népek szemléletét, felfogását, értelmezését a száz éve kezdődött és a jelenkorban is "húsba vágóan fontos" hatást kifejtő nagy európai háborúról - mondta Can Togay János.