Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap operatív vezetője kiemelte az utóbbi idők hazai alkotásainak nemzetközi díjazásait, többek közt a Saul fia tavalyi Oscar és a Testről és lélekről idén februári Arany Medve szobrocskáját. Ezt követően megtudtuk, hogy a Filmalap a Balassi Intézettel együttműködésben lehetőséget nyújt, hogy a határon túli közönség megismerkedhessen a magyar mozgóképes alkotásokkal: legutóbb Fekete Ibolya rendezése, az Anyám és más futóbolondok a családban jelentett nagy sikert a külföldi intézetek számára, ami Havas Ágnes elmondása szerint a film történelmi témájára vezethető vissza. ,,Az alkotókat nehéz befolyásolni” – ennek ellenére igyekeznek a történelmi témájú filmek készítésére is buzdítani őket, tette hozzá.

Az Uránia Filmszínház részéről Elekes Botond igazgató az állami tulajdonú mozi külföldi kulturális intézményekkel történő, gyakori együttműködéséből adódó tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A sikeres külképviseleti filmnapok titka többek között a kiszámítható rendszerességben, a filmek alapos ismeretében, a tartalom egyediségének és exkluzivitásának kombinációjában rejlik. A kormányzat felé pedig azt javasolta, hogy megfontolandó lenne támogatást nyújtani az olyan európai forgalmazók számára, amelyek magyar art filmeket mutatnak be saját országukban. Ezt a felvetést Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. igazgatója is megerősítette: ők maguk is gyakran döntenek az olyan országok filmjeinek megvásárlása mellett, amelyek kulturális intézeti segítik a film forgalmazását. Példaként a Lengyel intézetet említette, amely nem csak anyagilag, hanem fordítással és a fesztiválokon is segíti a forgalmazást.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm és a Kecskeméti Animációs Fesztivál igazgatója a Magyar Népmesék angol-szinkronnal ellátott változatát hozta el az intézetek számára, mivel a sorozat eddig jelentős külföldről történő megtekintést ért el az interneten. Emellett a stúdió új munkáját. a Cigánymeséket és a két sorozathoz kapcsolódó kiállítások kölcsönzését is az intézet igazgatók figyelmébe ajánlotta.

Az eseményen felszólalt két olyan intézet képviselője is, akik már sikeres filmfesztiválokat rendeznek külföldön. Nagy Anita a moszkvai Balassi Intézet által szervezett Cifra Filmfesztiválról számolt be, amelynek célja a magyar filmkultúra népszerűsítse az oroszországi régióban. Az egyhetes filmfesztivál a legújabb magyar filmeket viszi el Moszkvába és 15 másik városba. Kopek Gábor a berlini Collegium Hungariumtól pedig Németország egyetlen magyar-specifikus filmfesztiválját, a Honeywoodot ismertette. A Berlinarenak is helyszínt biztosító Babilon moziban 10 napon keresztül igyekeznek megismertetni a magyar alkotásokat a német és a nemzetközi közönséggel egyaránt. Terveik között szerepel a fesztivál amsterdami verziójának elindítása is.