Vidnyánszky Attila szeptember 31-én jelentette be, hogy az SZFE kuratóriuma Novák Emilt nevezte ki az egyetem általános rektorhelyettesének. "Ezt a felkérést filmes szakemberként kaptam, nem a Filmakadémia választott ügyvezetőjeként, személyes döntést hoztam, a két pozíció nem összeférhetetlen" - nyilatkozta interjúnkban Novák Emil operatőr-filmrendező, aki a Magyar Filmakadémia 2014-es megalapítása óta töltötte be az egyesület ügyvezető elnöki tisztségét.

A bejelentés nyomán a Magyar Filmakadémia több tagja is online peticióban jelezte, hogy kilép az egyesületből, majd a vezetőség október 1-én közleményt adott ki Novák Emil elnöki pozicióból való visszahívásáról: "Novák Emil a Filmakadémia korábban kiadott alábbi nyilatkozatával ellentétes, összeegyeztethetetlen és morálisan vállalhatatlan döntésével, ellehetetlenítette az Akadémia elnökségének további működését" - idézte az indoklást a 24.hu.

Novák Emil (fotó: HSC Stábiskola)

Az elnökség további tagjai, Sándor Pál filmrendező, Hutlassa Tamás producer, Bereczki Csaba filmrendező, és Jancsó Dávid vágó lemondanak saját tisztségükről. Az elnökség október 16-ra hívott össze küldöttgyűlést, amelynek célja az új elnökség megválasztása. 

A döntés előzménye, hogy a Magyar Filmakadémia korábban a saját honlapján megjelent közleményben úgy fogalmazott: "tagsága megdöbbenten kíséri figyelemmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult méltatlan helyzetet. A Magyar Filmakadémia kizárólag olyan demokratikus együttműködésben hisz, ahol minden szereplő- első helyen a diákság - érdekei méltó módon érvényesülnek, és a felek között érdemi, szakmai párbeszéd során születnek döntések."