A legenda szerint élt egy vak szamuráj, Zatoichi, aki a kiszolgáltatottak védelmezésére tette fel az életét. Úgy tartják, a legyőzhetetlen hős valójában harcos kedvű démon, aki évszázadonként újjászületik, hogy segítse a bajba jutottakat. Zatoichi legutóbb Takeshi Kitano 2003-as filmje, A szamuráj miatt vált nemzetközi ikonná. A magyar HBO legújabb saját gyártású dokumentumfilmjében, a Fehér kardban a „magyar Zatoichi”-ként is emlegetett vak aikido-mestert, Németh Vilmost mutatja be.

hbo_feher_kard4_500
(fotó: HBO)


Tóth Péter Pál rendező egy újságcikkben olvasott először Németh Vilmosról. Felkeltette az érdeklődését a szokatlan tartású és kitartású vak ember története. Az alkotók csaknem egy éven át követték Vilmos sorsának alakulását, jó néhány helyszínen, jó néhány szituációban: hogyan végzi a munkáját, hogyan tanul, vagy hogyan edz és tanít. A Fehér kardból egy olyan embert ismerhetünk meg, aki fogyatékossága ellenére az életet teljességében meg akarja és meg is meri élni. Nemcsak sportol, tanít és a jogi pályára készül, de a saját korlátait is folyamatosan feszegeti (például elindult a Kinizsi 100 teljesítménytúrán). Megismerkedünk gondolataival, az általa képviselt életfelfogással, de megszólalnak családtagjai, sporttársai és utcai támadást elszenvedő, tanítványaivá váló látássérültek is.

hbo_feher_kard2_500
(fotó: HBO)


Vilmos maga is „látta” a filmet, az alkotók „fordítottak” neki. A legapróbb részletekig elmesélték, mi látható a képernyőn, és figyeltek arra, hogy semmi olyan ne kerülhessen a filmbe, amely bármilyen szempontból kiszolgáltatottá tehetné őt vagy bármely szereplőt. Ahogy Vilmos számára, úgy sorstársai számára is érhető lehet a történet: „A Fehér kard akár csukott szemmel vagy éppen vakon is követhető. Más kérdés, hogy a látványvilág, amely meghatározó, sajnos nem közvetíthető másként, csak ha nézik” – fejti ki Tóth Péter Pál.

hbo_feher_kard3_500
(fotó: HBO)


Az alkotók törekedtek rá, hogy ne a fogyatékosság oldaláról közelítsék meg Németh Vilmos történetét. Bár Tóth Péter Pál hiszi, hogy „lesznek, akik ezentúl más szemmel néznek látássérült vagy akár más módon fogyatékosnak tekintett embertársaikra”, a Fehér kard célja ennél sokkal több. Komolyan vették Vilmos kijelentését, miszerint nem tartja magát fogyatékosnak, mert csak az fogyatékos, akiből a szeretet hiányzik. „Az az életerő, az a méltóság és tartás, amit Vilmos mások felé is sugároz, és amelyre másokat is felszólít, nem egy csökkent értékű ember udvariasan megtapsolandó produkciója, hanem egy valóságos, hiteles és igen magasrendű életterv, amelyből sokkal többet tanulhat egy magát egészségesnek tekintő ember, mint csupán a fogyatékkal élők mélyebb megértését” – magyarázza a rendező.

A Fehér kard május 31-én, csütörtökön 22:35-kor látható az HBO-n.

(forrás, fotók: HBO)