A fesztivál Grand Prix díját a szombat esti ünnepi gálán adták át. A fesztivál zsűrije úgy találta: Reisz Gábor filmje "találékony megközelítése a társadalmi megosztottságot ábrázoló, a mai Magyarországból kiinduló, de mindnyájunk számára ismert világgal is könnyen rezonáló történetnek". A film ereje abból fakad, hogy "szerény források felhasználásával készült, sikeresen emlékeztetve minket arra, hogy az összetettségre adandó legjobb válasz az egyszerűség".

A július 20-án megkezdődött, vasárnap véget ért fesztiválon idén összesen 285 alkotást mutattak be a világ 80 országából. Helyszíni beszámolónk itt olvasható. 

Magyarázat mindenre / Fotó: Cirko Film

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a közvetlen állami támogatás nélkül készült Magyarázat mindenre a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol megnyerte a Horizontok szekció fődíját. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. 

A filmet díjazták többek között a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, a francia Les Arcs Filmfesztiválon, a római Tertio Milennio Filmfesztiválon, a szlovákiai FabioFesten, legutóbb pedig a Müncheni Nemzetközi Filmfesztiválon.

Forrás: MTI / Címlapkép: A Nowe Horyzonty díjátadója / Forrás: A Nowe Horyzonty Facebook-oldala