A díjátadó rendezvényen kiderült, hogy a fődíjat a Post Mortem című film trailere nyerte, a közönségdíjat a Toxikoma teasere. Mindkét előzetes vágója Bedő Barna volt.

"Egy jó trailerhez jó alapanyagra van szükség, ez azonban egyben felelősség is. A Post Mortem esetében úgy éreztük, nagyszerűen összhangban van a kettő, és a horror műfaji jellegzetességeit felhasználva, azokra remekül építve, de azokat nem öncélúan és klisésen alkalmazva sikerült egy nemzetközi szinten is magas minőségű trailert megalkotni. Az amúgy roppant erős mezőnyben a rengeteg bírálati szempont alapján (amelyek közül persze minden zsűritag esetében az egyik a szubjektív „mennyire tetszik”) ezt a trailert éreztük a legerősebbnek, a legkiforrottabbnak" - indokolta a zsűri a Post Mortem díját.

Bedő Barna / Fotó: Forgó Rebeka

A díjátadó rendezvényen trailerpremier is volt, az alkotók bemutatták Bernáth Szilárd Larry című filmjéhez készült hosszú előzetest.

Köllő Killa és Deák Dániel szervezők elmondták, hogy szeretnék, ha az előzetesek hosszú távon a magyar filmtörténet részévé válnának. „Pontosan tudjuk, milyen óriási szerepe van a filmelőzetesnek a filmélményben, mekkora felelősség, hogy egy trailer olyan elvárásokat teremtsen a nézőben, aminek a film meg tud felelni” – fogalmaztak.

Ötven érvényes előzetes érkezett az idei Arany Blende mezőnyébe. A zsűri díjain kívül volt közönségdíj és két zenei díj is. A zsűri tagjai: Czakó Judit vágó, Goda Krisztina filmrendező és forgatókönyvíró, Harsányi Márton, a chicagói Weber Shandwick ügynökség stratégiai igazgatója, Steven Lovy trailer producer, és Schweigert András, aki az AMC csatornahálózatnál a filmes csatornák kampányaiért felel.

Az est folyamán levetítették a zsűri shortlistjét és utána kiosztották a díjakat. Az Arany Blendék mellett zenei licenszet kaptak kézhez a díjazottak és a fődíjas egy Fusion 17 Studio 3D kompozitáló szoftvert vehetett át a HSE jóvoltából.

Az átadót megelőzően „Így születik a Netflix-kampány” címmel Schiffler Lilian és Bozsik Ádám kreatív szakemberek tartottak előadást arról, hogyan dolgoznak ők Amszterdamban a Netflixnél, és hogyan jön létre egy-egy trailer projektjük. Szó volt konkrét előzetesekről is, de olyan érdekességek is kiderültek, hogy miben különbözik egy Netflix (streaming)-trailer egy hagyományostól. Míg az utóbbinak emlékezetesnek kell lennie, addig a streaming trailereknek az azonnali választásra kell ösztönözniük, el kell találjanak egy hangulatot, és szó sem lehet arról, hogy egy picit is félrevezessék a nézőt.

A díjazott előzetesek és alkotóik

Arany Blende:

Post Mortem trailer / Trailer producer: Bedő Barna

Ezüst Blende:

Tobi színei trailer / Trailer producer: Fehér Marcell

Bronz Blende:

A feleségem története trailer / Trailervágó: Szalai Károly H.S.E.

Neon Blende a legjobb kampánynak:

Születési helye: Auschwitz / Trailer producer: Bedő Barna / Plakát: Frank Rizzo / További alkotók: Cseke Eszter, S. Takács András

Közönségdíj:

Toxikoma teaser / Trailer producer: Bedő Barna

Zenebank díj a legjobb trailerzenének:

Budapest zárt város trailer /Trailer vágó: Zsótér Indi Dániel / Kreatív vezető: Konkol Máté

Zenebank trailerzene különdíj:

Dívák trailer / Trailer producer: Bouandel Doraya

Forrás: Arany Blende